Hur ska en regering se ut?

Efter Anna ”Stockholmare är smartare än lantisar” Kinberg Batras hjärnsläpp med att släppa in Sverigedumokraterna i den politiska värmen har det blossat upp en nyvaknad debatt om hur en regering egentligen ska se ut efter nästa val. En fråga som ju kan vara väldigt intressant att diskutera. AKB:s syn på saken verkar vara att hon hellre gör sig beroende av Sverigedumokraterna än av Socialdemokraterna. Uppenbarligen under förevändning att Socialdemokratiskt styre av vårt land är det värsta som kan hända och som leder direkt till avgrunden. En Moderatledd regering som är beroende av Sverigedumokraterna däremot utgör det enda hoppet för att undvika denna pågående katastrof.

Stefan Löfven

Det är just denna förmildrande syn på Jimmie Åkesson och hans vänners syn på världen som upprört dels de borgerliga ”vännerna” inom Centerpartiet och Liberalerna och nu på senare dagar även en del äldre moderater. Moderater som präglats av Fredrik Reinfeldts försök att dra Moderaterna mot mitten.

Det finns dock en annan del av debatten som jag reagerar på. Politiska förståsigpåare verkar tycka att alla partier INNAN valet ska ge klara besked om vilka konstellationer som ska bilda regering efter valet. Detta INNAN vi vet resultatet av valet. Självklart är det så att partierna måste avkrävas besked om vad dom har för mål. Men, jag tycker att det är fel att kräva av politikerna att man ska ta avstånd från alla andra konstellationer och koalitioner. Min syn på saken är att partierna måste EFTER valet vara öppna för att försöka bilda koalitioner och samarbeten även utanför sina block. För att göra det enkelt. Låt oss anta att det finns tre partier i valet som alla har som mål att få egen majoritet. Men, valresultatet visar på att alla tre får exakt en tredjedel av rösterna. Då måste det finnas en acceptans bland partierna att skapa samarbeten som kanske inte är helt naturliga. En mindre bra regering är bättre än ingen regering alls!

Det samma gäller alltså inom den svenska politiken. Om inget av blocken får tillräckligt med stöd för att skapa en regeringsduglig koalition så måste partierna vara öppna för lite mindre oväntade samarbeten. Jag menar inte att Moderaterna ska vara öppna för koalition med Vänsterpartiet eller att Socialdemokraterna ska vara öppna för en koalition med Sverigedumokraterna. Men det måste finnas en möjlighet till en öppning för ett samarbete över blockgränserna i mitten t.ex. Det är inget som vi ska sträva efter, men vi får inte avkräva partierna avståndstagande från den typen av lösningar INNAN vi vet valresultatet. Detta kan kräva udda lösningar. Jag hoppas vi slipper det, men det är bättre än inget.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Anna Kinberg Batra, Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s