Alternativ fakta

Uttrycket Alternativ Fakta har ju blivit ett allmänt begrepp. I korthet innebär Alternativ Fakta egentligen lögner som sprids under förevändning att vara sanningar. I dagens snabba nätvärld sprids lögner snabbt och får en stor spridning av aningslösa och lättlurade individer. Via kanaler som Facebook, Twitter och så vidare får falska nyheter snabb spridning när aningslösa användare sprider vidare utan att göra någon som helst koll av fakta och utan ens tänka efter vad som är rimligt. Donald Trump kallade det hela för Alternativ Fakta, men det handlar helt enkelt om rena lögner.

Frågetecken

Det enda sättet som får stopp på spridandet av alla lögner är att vi användare helt enkelt funderar en extra gång innan vi sprider vidare. Det är alltså viktigt att inte klicka på ”Dela” utan att fundera först.

Ett exempel på spridare av lögner som inte funderat före är uppenbarligen den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson. Nyligen spred han vidare en Tweet om den terrormisstänkte Rakhmat Akilov, som visade sig innehålla faktafel. Detta är naturligtvis något som ALLA kan drabbas av. Men, Jan Ericson hade uppenbarligen inte ens läst den artikel han hänvisade till och därmed ännu mindre kontrollerat om tweeten var korrekt. När den journalist som skrivit den ursprungliga artikeln påpekade för Jan Ericson att den tweet han spred vidare inte innehöll sanningen skyllde han på att han ju inte kan betala för att läsa alla artiklar: – ”Nej, länkar du till låst artikel får du skylla dig själv om fakta inte uppmärksammas. Kan inte hålla på att betala för alla länkar!” Kära Jan Ericson. Sprider du vidare saker så är det faktiskt ditt ansvar att på ett någorlunda trovärdigt sätt kontrollera att det du sprider vidare är sant. Har du inte kunnat läsa artikeln så ska du nog inte sprida vidare heller. Som riksdagsman har du dessutom ett ännu större ansvar än oss andra. Jag trodde faktiskt att Moderaterna hade någon form av kvalitetskontroll av de personer man sätter upp för val till en så pass viktig arbetsuppgift som att sitta i Sveriges Riksdag. Uppenbarligen inte!

Var ALLTID kritisk till vad du läser. Förutom här på Sven Tycker, här sprids aldrig lögner eller överdrifter. Här utelämnas aldrig någon information. Här dras aldrig några förhastade slutsatser. Här förvrängs aldrig någon fakta. Allt som står här är ytterst objektivt och kan alltid litas på! Ja, eller något åt det hållet i varje fall…….

1 kommentar

Under Alternativ fakta

Ett svar till “Alternativ fakta

 1. Om man skriver ett blogginlägg om att undvika att sprida falska fakta bör man kanske först ta reda på fakta om det man kritiserar? Det har du tyvärr missat här. Extra beklagligt är det när du samtidigt använder en så hård ton mot mig för något som inte ens har hänt.

  Du skriver att jag spred en länk som jag inte läst. Det är fullständigt fel. Jag spred ingen länk alls! Jag delade en tweet från en välkänd journalist, Magda Gad, som arbetar för Expressen. Det visade sig i efterhand att hon hade ett faktafel i denna tweet. Nu får jag alltså kritik för att jag inte kollat journalistens uppgifter innan jag spred dem vidare. Jag anser att den kritiken är helt befängd. Jag måste kunna lita på fakta som en prisad stjärnreporter på Expressen lägger ut på Twitter utan att behöva gräva i reporterns källor. Samma sak gäller såklart uppgifter från andra tunga etablerade medier och journalister – dagstidningarna, SVT, Dagens Eko, TT, TV4 osv. Finns det sakfel i deras artiklar eller inlägg på sociala medier är det helt deras ansvar, det enda jag då kan göra är att i efterhand beklaga att jag råkat sprida dem vidare. Detta beklagande gjorde jag flera gånger.

  Om man ställer kravet att alla som länkar eller retweetar våra stora mediers nyheter måste analysera nyheten först, kolla källor och stämma av citat – ja då gräver vi nog en grav för sociala medier. Skillnad såklart om det är en okänd privatperson som påstår något – då måste man självklart kolla mycket noga innan man sprider detta. Men om SVT, DN eller Expressen och deras reportrar lägger ut en nyhet måste man kunna dela den utan att gräva i bakgrundsmaterialet. Det är en fullständig självklarhet, och så gör alla.

  För övrigt fanns det i detta fall inte ens någon länk att kolla i Magda Gads tweet. Det framgick alls av Magda Gads tweet varifrån hon fått informationen, det fanns inte heller någon länk att kolla ens om jag hade velat.

  Jag anser att jag gjort vad man rimligen kan begära. Om jag hade låst upp den aktuella artikeln när jag fick tips om den hade det inte förändrat något i sak, för då hade jag ju redan långt tidigare spridit den felaktiga uppgiften till mina 5.000 följare. I det läget kan man som sagt bara beklaga.

  Vad gäller den andra diskussionen, den om att det är olyckligt att länka till artiklar bakom betalväggar är det en helt annan fråga. Och där har jag fått ganska starkt stöd från debattörer både till höger och vänster. Det är en fråga som bör diskuteras vidare.

  Hälsningar Jan Ericson, riksdagsledamot (M)
  blogg: http://www.ericsoniubbhult.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s