Om #Metoo

Som en del av nätkampanjen #Metoo har mängder av kvinnor och tjejer berättat om hur dom under årens lopp har utsatts för övergrepp av skiftande form. Det började väl egentligen på allvar med att ett stort antal skådespelerskor gick ut och berättade om hur filmregissören Harvey Weinstein under många år gjort sexuella övergrepp mot dom. Efter det har allt fler kända och okända kvinnor berättat om olika övergrepp dom utsatts för. Allt från regelrätta våldtäkter till tafsande eller mer verbala övergrepp. Runt om i världen har män som använt sin makt till att begå övergrepp nu fått sparken. Bland dom tidigare nämnda Harvey Weinstein. Här i Sverige har en chef på SVT, en profil på TV4 och en reporter på Aftonbladet alla mer eller mindre ”tagits ur tjänst”.

#Metoo

Jag tror att många män inte har varit riktigt medvetna om omfattningen av dessa övergrepp. Vi har kanske inte riktigt velat förstå hur många män som utnyttjat sin makt och sin styrka och tagit det för självklart att dom har rättigheter gentemot andra människor. Min snart 97-åriga mamma berättade i dag sedan hon läst i tidningen om alla berättelser som dykt upp i olika media om hur hon ända sedan barndomen flera gånger utsatts för olika övergrepp. Allt ifrån läraren när hon gick i skolan som hade för vana att klappa alla flickorna på rumpan via gubbarna som suttit på bänkar och visat snoppen till män hon mött på trottoaren som stoppat handen mellan benen på henne.

Naturligtvis är detta något som ingen ska behöva acceptera. Det är ett styrkebesked att nu så många tagit sig för att protestera och berätta. Förhoppningsvis får det till effekt att fler grabbar och män tänker efter en gång till. Det är också nyttigt att det står klart att detta är inget nytt fenomen som kommit med invandrade ungdomar. Det är övergrepp som finns och har funnits överallt, i alla kulturer, i alla grupper och inom alla samhällsgrupper. Det handlar ofta om att visa makt. Det handlar dessutom om män som uppenbarligen tror att dom har rättigheter som dom har rätt att ta sig utan att behöva ta ansvar för sina handlingar.

Ge kärlek istället

Men, vi ska också vara försiktiga med att döma utpekade människor för saker som kanske inte hänt. För vi ska också vara medvetna om att beskyllningar kan bero på allt från att det verkligen hänt till att man hittar på saker för att hämnas för andra oförrätter. Jag hävdar inte att det är vanligt (det är mycket vanligare att övergrepp inte anmäls), men vi ska undvika att vara folkdomstolar som dömer utpekade människor utan att dessa har en möjlighet att försvara sig. Vi ska också vara försiktiga med att skuldbelägga alla män t.ex. som jag sett tendenser till i vissa insändare och debattinlägg. Män är inte kollektivt ansvariga för vad vissa män gör, lika lite som muslimer är kollektivt ansvariga för vad vissa islamister gör, lika lite som alla politiker är kollektivt ansvariga för vad vissa politiker gör eller alla företagsledare är kollektivt ansvariga för vad vissa företagsledare gör. Vi kan göra uppräkningen hur lång som helst. Vi är aldrig kollektivt ansvariga för vad vissa i en grupp gör.

Vi ska inte heller förminska problemet som t.ex. debattören Elisabet Höglund lyckas göra när hon skriver om det hela. Jag har ju förstått att det hela är ett stort problem, för väldigt många tjejer och kvinnor, och som man skäms jag verkligen för vad vissa människor kan göra. Samtidigt ska vi också vara medvetna om att det inte bara är tjejer och kvinnor som utsätts för övergrepp. Unga grabbar har utsatts för övergrepp både från män och kvinnor som dom på olika sätt befunnit sig i beroendeställning till. Det är övergrepp som alla är lika illa.

Däremot tror jag faktiskt att debatten som satt fart runt om i världen kan vara nyttig. Kanske finns det män och killar som nu inser att det här inte är OK. Kanske tror dom att det bara är ett skämt, kanske tror dom att kvinnor uppskattar intresset. Därför kan det kanske vara nyttigt att dom får lära sig att så är det inte. Dom är bara helt vanliga svin! Kanske kan debatten också göra att den som utsätts inser att dom har rätt att protestera. Dom behöver inte stillatigande acceptera. Säg ifrån! Protestera! Anmäl!

3 kommentarer

Under #Metoo

3 svar till “Om #Metoo

 1. kao

  Det du skriver är det bästa mest insiktsfulla jag någonsin har läst i detta ämne, skrivet av en man dessutom., Så tack så jättemycket för det.

  Så bra att det kom upp. Så länge det nu varar….

  Jag känner inte en enda kvinna, däribland mej själv, som INTE på något sätt blivit antastad av både män man har känt och av helt okända män.

  Många män tycks tro att kvinnor uppskattar samma saker som de kanske själva skulle göra. Om jag sitter på tunnelbanan på väg hem från jobbet och läser en tidning så uppskattar jag inte att en man mittemot mej tar på mej eller tar fram snoppen mitt framför mej. Det är bara äckligt och obehagligt, Vidrigt. De har klivit innanför min ”comfort zon”. Det och 100-tals liknande situationer har hänt både mej och andra kvinnor sen vi var barn. Blottare och annat pack. Killar som inte respekterar ett nej. Bara fortsätter böka. Fy fan!

  Jag säger ifrån högljutt om något händer mej utomhus, men tyvärr säger de runtomkring oftast inte någonting, utan jag får framstå som skurken, som har ropat. Ingen har kommit till mitt försvar. Någonsin. Jag är inte ensam om det, kan jag säga.

  Jag är uppväxt i en totalt jämlik familj på 50-talet. Mina föräldrar gjorde bl.a allt hushållsarbete tillsammans, har aldrig blivit slagen som barn, men inte bara det och de lärde mej och min bror respekt för alla människor och framförallt vårt eget värde. Med allt vad det innebär.

  Min dotter har jag lärt samma sak och aldrig behöva ta emot ovälkomna kramar och dylikt; ”Håll ut din arm, cirkulera, Innnanför den zonen ska ingen enda människa komma om du känner dej obekväm med det.” Stå upp för dej själv! Precis som jag själv blivit lärd, alltså.

  Det finns ingen ursäkt för någon enda man (eller kvinna) att kliva in och röra mej om jag inte tillåter det.

  Min äldsta kusins man var (dömd) pedofil och det visste mina föräldrar. Ibland var de hemma i mitt barndomshem (för min kusins skull) och mina föräldrar hade varnat oss för mannen och vi förstod. Han var väldigt förtjust i min bror…..men det gick alltså inte.

  Tyvärr är det så många som verkar tro att de gör fel om de avvisar s.k ”kärleksbetygelser”, men så ska det vara. Särskilt gällande barn.

  Jag anklagar pornografin som ett av de värsta gissel mot kvinnor. Internet och alla deras skumma vinklar och vrår är orsaken. Ingen ska inbilla mej annat, Innan dess var det ganska hysat. Det har nu blivit allt råare och det finns så många som tycks tro att det är ok i verkligheten också. Småpojkar sitter och kollar skiten och blir helt avtrubbade,

  Deras föräldrar har varken ”tid” eller ”ork” att sätta sej in i vad de egentligen gör på nätet, verkar det som. De har så fullt upp med sina egna grejer, jobb och självpåtvingade aktiviteter. De vill tydligen bara ha lugn och ro, bara de slipper ta itu med obehagliga saker. Att tycka en massa är en sak, men att göra något åt det verkar oöverstigligt för många..

  Allra värst är det givetvis för invandrarkillar som inte har de minsta referensramar och ingen att bolla sina tankar med. Som blir överväldigade av all ondska och människofientlighet som finns, Och den förnedrande kvinnosyn de redan har med sej från sina hemländer.

  // Kao

  • Karin Andersson

   Bra skrivet, men lägg inte skulden på internet. Jag föddes 1946 och blev utsatt för övergrepp redan innan 40-talet tog slut (pappa och morbror). Det tog aldrig slut, inte förrän förövarna var döda, och vid det laget hade jag – liksom mina tre systrar – tagit skada för livet. Långt innan internet ens var påtänkt.

   • kao

    Beklagar verkligen att detta hemska hände dej och dina systrar. Självklart hände det förr också, men jag är övertygad om att internet, som ger tillgång till det allra värsta av omänskliga beteenden har stor skuld i ökningen av såna brott. Vi kan bara hoppas att de goda männen, som trots allt är i majoritet, står upp för oss kvinnor – men även för de män som blivit utsatta.
    // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s