Vi har en fungerande demokrati

Det kan finnas tillfällen när vi klagar på att vår demokrati inte fungerar som vi vill. Håkan Juholt fick ju rejäl uppmärksamhet när han för en liten tid sedan berättade att han var orolig för den svenska demokratin. Jag sade då att jag hade viss förståelse för hans synpunkter. Allt färre intresserar sig för politiskt arbete. Att så många som möjligt verkligen engagerar sig är en förutsättning för att demokratin fungerar. Hos oss får det istället till resultat att det är en mindre grupp experter och proffs som bestämmer. Den utvecklingen är ett hot mot en fungerande demokrati. Men, vi har fortfarande en fungerande demokrati. En demokrati som vi ska vara rädda om. En demokrati som trots klagomål fungerar bättre än på de flesta håll på vårt klot.

Honduras flagga

Vad är det som gjort att jag funderat över demokrati? Jo, jag läste om situationen i Honduras i Centralamerika. I slutet av november hölls det presidentval i Honduras. De två ledande kandidaterna var högerkandidaten Juan Orlando Hernández som trots att landets författning egentligen inte tillät det ställde upp för omval och vänsterkandidaten Salvador Nasralla. När tre fjärdedelar av rösterna hade räknats ledde vänstern med 45% mot högerns 40%. Då gick plötsligt strömmen och TV-skärmarna slocknade och så vidare. Efter några timmar kom strömmen åter och då deklarerades det att högerns kandidat Juan Orlando Hernández hade vunnit med 42% mot 41%!

Som ni förstår har det förekommit våldsamma demonstrationer mot valresultatet. Det ska påpekas att USA drog en suck av lättnad och mycket snabbt var framme och godkände det officiella valresultatet. Det finns många sorters demokrati!

Power to the people

Lämna en kommentar

Under Demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s