Tobaksrök angriper hjärnan

Jag börjar bli allt mer övertygad om att rökning är skadligt för hjärnverksamheten. Jag har länge hävdat att rökare är de värsta egoisterna vi har i vårt samhälle. Jag tänker då först och främst på nedskräpningen. De undersökningar som gjorts av nedskräpning visar med all tydlighet att det mesta som ligger slängt är just cigarettfimpar. Som rökare verkar man ta det som självklart att när man rökt färdigt sin stinkpinne så släpper man den ner på marken. Ibland trampar man på fimpen och ibland kanske man sprätter iväg den några meter bort. Men att på något sätt göra sig av med den på ett anständigt sätt – det är något otänkbart för rökare.

Det slängs mycket skräp i naturen och i vår närmiljö. Men jag är faktiskt övertygad om att en majoritet av godisätare dom slänger inte omslagspapperet på marken utan letar fram en papperskorg eller lägger det i sin ficka. Den som köpt en kopp kaffe och druckit ur sin pappersmugg gör i allmänhet på samma sätt, dvs letar upp en papperskorg. För många gör annorlunda, men inte de flesta. Så gäller med allt annat som vi ska göra oss av med. De flesta letar upp en papperskorg eller tar hand om det på annat sätt tills det går att slänga på ett anständigt sätt. De som bara slänger sitt avfall på marken, i buskarna eller på gräsmattan är en minoritet. En tråkig sådan, men dom finns tyvärr.

Fimp

Så kommer vi då till rökarna! En rökare som går på en trottoar, som står och väntar på tåget eller bussen, som är ute och promenerar i naturen och har rökt färdigt tar det som självklart att bara slänga fimpen på marken som om det var det mest naturliga att göra. Det räcker att titta på marken när man går. Den är fylld med fimpar.

Jag kan inte komma fram till någon annan förklaring än att tobaksröken skadar hjärnan. Rökare blir helt enkelt korkade i skallen av att röka. Rökare gör sig själva till idioter genom att röka. Finns det någon rökare som kan säga emot mig? Finns det någon rökare som kan förklara hur man tänker när man bara släpper fimpen på marken? Finns det någon rökare som har tillräcklig hjärnkapacitet kvar för att begripa någonting?

Jag har under ett par dagar gjort ett experiment. Jag har helt enkelt spontant, utan något speciellt urval, ifrågasatt tre rökare som bara fimpade på marken mitt framför näsan på mig. Hur reagerar då människor när man påpekar det olämpliga att bara släppa fimpen på marken?

Exempel 1. Ung kvinna. Reaktion: – ”Det ska du skita i!”
Exempel 2. Medelålders man. Reaktion: – ”Det ser redan så djävligt ut!”
Exempel 3. Ung kille av utländsk härkomst. Reaktion: Plockar upp fimpen och letar fram en askkopp.

Det här är inget statistiskt urval. Jag tänker inte heller fortsätta mitt experiment. Risken är stor att man åker på en snyting. Uppenbart är hur som helt att de flesta rökare inte har något som helst dåligt samvete för sitt uppförande. Jag har gett upp att rökare kan lära sig att uppföra sig anständigt i samhället. Just därför stödjer jag alla lagregler och andra former av inskränkningar som begränsar rökarnas rättigheter. Dom har fått hjärnskador av tobaksröken och kan inte tänka klart i tillräcklig omfattning för att kunna uppföra sig. Alltså är lagar och andra regler som kan begränsa idioternas uppträdande enda utvägen.

Kanske kan någon rökare svara och berätta hur man tänker. Vad tror dom att det händer med fimpen? Varför tror dom att just rökare har rätt att förorena fritt? Kan någon höra av sig och berätta hur man tänker – om man nu kan tänka med de hjärnskador som man åsamkat sig själv!

2 kommentarer

Under Rökning

2 svar till “Tobaksrök angriper hjärnan

 1. kao

  Slutade röka tvärt för ett år sen. Då hade jag rökt i 50 år…. // Kao

 2. Karin

  Tack, Sven – lysande! Äntligen har jag kommit till insikt. Jag är inte invandrare. Faktum är att min äldsta kända förfader föddes år 1500, i Grythyttan några mil härifrån. Detta hände alltså 158 år före freden i Roskilde och 160 år före freden i Köpenhamn – då ditt Skåne blev svenskt.

  Men trots att jag inte är invandrare, förstår jag nu bättre hur majoriteten av alla invandrare måste känna sig. Det vill säga alla de som i likhet med mig inte deltar i gruppvåldtäkter, lever på bidrag, är terrorister förklädda i burka eller ljuger om sin ålder. Skiten som med bred pensel smetas över invandrarna hamnar ju även på de oskyldiga.

  Och skiten du smetar över rökare fick mig att förstå hur de ”oskyldiga invandrarna” känner sig. Förstå det så väl att jag blev gråtfärdig.

  Jag röker, och det är mig en stor sorg. Men jag har rökt i 64 år, sedan jag var åtta år och farsan tyckte att det var jättegulligt att jag tände hans cigarrett. Han rökte som en skorsten, inomhus och i familjens sköte. På den tiden var det helt OK – ingen ifrågasatte rökares rätt.

  Jag röker aldrig inomhus eller bland andra människor. Jag röker inte under naturpromenader eller i väntan på tåg eller bussar, och inte ens i bilen. Jag kastar aldrig någonsin fimpar omkring mig – de följer med hem/inomhus och hamnar i vedspisen. Du skulle få leta länge här innan du hittade mark som var ”fylld med fimpar”. Eller i Nora eller Lindesberg, de båda städer som jag rätt regelbundet vistas i. Jag vet inte, men det går kanske något slags hjärnskadegräns strax norr om Åstorp?

  Så än en gång tack, Sven, för att du förklarar hur min hjärna fungerar. Och tack för ditt klargörande experiment som visar hur ”människor” (som du ju trots allt kallar oss) reagerar på tillsägelse. Tänk så enkelt det vore med opinionsundersökningar om man rent allmänt nöjde sig med att fråga tre personer. Du hade ju otur där, med den tredje personen, vars reaktion kullkastade hela din teori om rökares generella idioti.

  Men, men… Att skriva fritt är stort. Att tänka först är dock ännu större.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s