Uppdraget utfört

En politikers uppdrag är naturligtvis att genomföra vad han lovat. Precis det som jag skrev om i går. Ibland kan man genomföra detta omedelbart, ibland kan det ta en tid. Så här formulerade nuvarande moderatledaren Ulf Kristersson sitt politiska uppdrag när han första gången valdes in i Riksdagen:

– ”Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten.”

Riktigt så drastiskt uttrycker sig moderatledaren inte i dag. Det kan inte locka marginalväljare att vilja ”avveckla välfärdsstaten”. Istället heter det nu t.ex. att ”det ska löna sig att arbeta”. Något som ju är synonymt med att det ska straffa sig att bli sjuk, att bli handikappad eller bli av med sitt jobb. Det ska straffa sig att få barn och det ska straffa sig att bli gammal.

Avveckla välfärdsstaten

Att genomföra detta, alltså att straffa den som inte kan jobba, är Moderaternas mål. Man kan kalla det för att ”det ska löna sig att arbeta”. Men, det blir synonymt med att det ska straffa sig att inte kunna arbeta. Uppenbart är att Ulf Kristersson och hans moderater tror att den som går sjukskriven, den som förlorat jobbet och är arbetslös, den som blivit förtidspensionerad och lever på sjukbidrag, den som fått barn och har föräldrapenning eller den som helt enkelt har blivit gammal och lever på pension alla sitter hemma och njuter av tillvaron och lever lyxliv. En tillvaro dom själva valt, alltmedan dom skrattar åt de som är dumma och jobbar? Det måste vara den uppfattningen som ligger bakom hans senaste förslag att ytterligare sänka ersättningarna i dessa olika trygghetsförsäkringar för att finansiera nya skattesänkningar för de som redan har det bra.

Jag tycker Ulf Kristersson ska börja leva några månader på sjukpenning eller A-kassa (och utan några privata tillägg till detta) istället för sin lön som riksdagsledamot och partiledare så kanske han ändrar uppfattning.

Målet: – ”Att bekämpa och avveckla välfärdsstaten” har han fortfarande kvar.

3 kommentarer

Under Ulf Kristersson

3 svar till “Uppdraget utfört

 1. kao

  Det är riktigt riktigt ruskigt att lyssna till Kristersson (och andra moderater). ”Avveckla välfärdsstaten”….vad de vill ha för samhälle i stället är en gåta.
  ”Löna sej att arbeta”? Jag har arbetat sen jag var 16 år, men kan inte påstå att det har lönat sej ekonomiskt särskilt väl för mej och såna som jag som har jobbat med att torka Kristerssons och andra moderaters mammors och pappors ändor inom sjukvården, tröstat dem när de har haft ångest, lindrat deras smärtor.

  Föraktet hos (M) för arbetarklassen lyser som en skärbrännare i full fräs.
  Sen vill man ta bort alla bidrag, sänka lönerna och införa marknadshyror….

  Inte ett ord från (M) hur det ska gå ihop för de 50% av befolkningen som Kristersson & Co föraktar så mycket och t.o.m har mage att kallar lata.

  Fyfan

  // Kao

 2. Tarmo Lindholm

  Det viktigaste av allt för dom som funderar över vad de skall rösta på i September, bör veta vad det är de faktiskt väljer..! Det bör ju vara svårare för Borgarna denna gång att försöka tysta ner konsekvenserna, efter deras återkommande skattesänknings politik, vi har ju ”facit” att tillgå. Man kan ju hoppas att gemene man kommer ihåg konsekvenserna, vad som hände förra gången, också dessa som i folkmun kallades för ”nyttiga idioter” när de bara tänkte på ”mera pengar i plånboken”.

  -”På onsdagen presenterade Ulf Kristersson (M) och Elisabeth Svantesson (M) sitt partis vårbudgetmotion.
  Här är några exempel på hur Moderaterna ska få loss pengar för att gynna höginkomsttagare:

  ” Moderaterna vill spara på a-kassan och aktivitetsstödet med 4,7 miljarder kronor årligen.
  De vill göra så att färre omfattas av ersättningssystemen än i dag, vilket innebär att 1,6 miljarder kronor dras in.
  De vill spara in 4,5 miljarder kronor på sjukförsäkringen.
  Moderaterna vill spara 2 miljarder kronor genom att skära ner på bland annat Arbetsmiljöverket och Arbetsförmedlingen.
  De vill slopa alla extratjänster, som ger bland annat långtidsarbetslösa och nyanlända jobb med stor framgång. De vill skära i bland annat arbetsmarknadsutbildningen. Här hittar de sex miljarder kronor.
  De vill dra in 10 miljarder genom att ta bort byggsubventioner som används för att bygga till exempel hyresrätter med rimliga hyror.
  De vill höja de redan skyhöga påminnelseavgifterna för CSN och slopa studiestartsstödet.
  De vill höja skatten för de som har sjuk- och aktivitetsersättning.
  Moderaterna vill också slopa det extra stödet till skolor i fattigare områden.
  De vill dessutom få loss 5,7 miljarder kronor genom att ”omprioritera” i bland annat förlossningsvården och psykiatrin ”.

  -”Vad de däremot inte vill spara in en enda krona på är till exempel ränteavdraget och RUT-avdraget. Avdrag som också i första hand går till de som redan har gott om pengar.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s