Undrar vad det beror på

Den gamla moderata riksdagledamoten Margareta Pålsson är orolig över att det finns för många åstorpare som är aktuella hos Kronofogden. Hon oroar sig, som gammal lärare, för barnen som drabbas. Fast vad jag saknar i hennes insändare i HD är en fundering över varför folk överhuvudtaget hamnar hos Kronofogden.

Åstorp - Söderåsstaden

Innan vi går in på mitt svar till Meta så ska vi berätta vem Margareta Pålsson är. Hon satt i Riksdagen under många år, fram till 2012. Alltså under de flesta av Fredrik Reinfeldts åtta år vid Maktens varmaste gryta fram till 2014. Efter detta blev hon landshövding i Skåne under några år. Nu har hon hamnat hemma i lokalpolitiken för att reda upp efter sonen Pontus Pålssons härjningar. Pontus dömdes för en tid sedan för att ha försökt efterforska vilka kommunala tjänstemän det var som hade varit i kontakt med media. Under en period var nämligen Pontus Pålsson, som var oppositionsråd här i Åstorp, fråntagen nyckeln till kommunkontoret eftersom personalen där upplevde hans uppförande som ett arbetsmiljöproblem. Det blev naturligtvis en del mediarabalder så Pontus försökte ta reda vilka tjänstemän det var som ”sladdrat” för media. 2016 dömdes han till slut för Grundlagsbrott till dagsböter och skadestånd. Hans överklagande till Hovrätten fastställde domen men sänkte böterna med hänsyn till Pontus ekonomiska situation. Hur som helst fick Pontus dra sig tillbaka från lokalpolitiken en tid. Men är nu tillbaka tillsammans med mamma.

Hur som helst har jag skickat ett svar till HD som vi får se om dom tar in.

Lika för alla eller...

Den f.d. moderata riksdagsledamoten Margareta Pålsson är i tisdagens HD orolig över att så många åstorpsbor är registrerade hos Kronofogden. Margareta har inte funderat på vilket samband det finns mellan att så många får svårt för att få ekonomin att gå ihop och den moderata parollen: – ”Det ska löna sig att arbeta”? För begreppet ”löna sig att arbeta” är liktydigt med att det ska straffa sig att bli sjuk, bli arbetslös, att bli förälder, att bli handikappad eller bara bli gammal. Moderaterna har arbetat hårt med att skapa sämre ekonomi för den som blivit sjuk genom försämrad sjukpenning, försämra för den som förlorat sitt jobb genom att försämra A-kassan osv. Allt genomfört under de 8 åren med en moderat statsminister och med Margareta Pålsson som riksdagsledamot under de flesta av dessa åren. Genom de s.k. Jobbskatteavdragen straffbeskattas den som blivit sjuk, skadat sig på arbetet, blivit förälder, har fått ett handikapp eller bara blivit gammal. Den moderata ideologin bygger på att den som är sjuk, är arbetslös, är handikappad osv själva har valt detta och egentligen bara är lat och därför omedelbart börjar arbeta om dom bara får tillräckligt dålig ekonomi på att vara sjukskriven, ha A-kassa eller tvingas leva på något annat som moderaterna kallar ”bidrag” men som ju egentligen är en försäkring.

Snarast är det nog så att det är ett led i det mål som Moderaternas nuvarande partiledare Ulf Kristersson deklarerade när han valdes in i Riksdagen:

– ”Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten.

Om man avvecklar välfärdsstaten så blir det fler som får problem med ekonomin. Så enkelt är det.

2 kommentarer

Under Åstorp

2 svar till “Undrar vad det beror på

 1. Margareta har skickat ett svar på mitt svar (det blir komplicerat…) till Helsingborgs Dagblad. Om du vill läsa det, så kan du göra det på HD:s hemsida:
  https://www.hd.se/2018-07-30/min-mening-vi-moderater-vill-att-det-ska-lona-sig-att-arbeta

  Jag får väl ta det som en komplimang att Margareta Pålsson poängterar att jag representerar Vänsterpartiet trots att jag inte skrev något om det i min insändare.

  Om Meta skulle råka läsa det här har jag förutom mitt svar (på Margaretas svar på mitt svar…) så har jag ett annat lästips. Ett debattinlägg hämtat från dagens Aftonbladet:
  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/vmjlPw/straffa-inte-oss-som-har-blivit-utbranda

  Här är hur som helst mitt svar till Margareta Pålsson:

  Den f.d. riksdagsledamoten Margareta Pålsson (moderat) påpekar att Socialdemokraterna styrt Åstorp de flesta åren. Det är det som händer när människor i allmänna val får välja sina representanter. En demokrati som införts trots ihärdigt motstånd från Moderaternas föregångare några namnbyten tillbaka. Hade Allmänna valmansförbundet (som Moderaterna hette på den tiden) fått bestämma så hade Sverige inte haft en allmän och lika rösträtt och inte ens kvinnor hade haft rätt att rösta. Lyckligtvis förenades arbetarrörelsen och liberaler och det är i år exakt 100 år sedan Sverige beslutade om att införa en allmän och lika rösträtt. Trots ihärdigt motstånd från dåtidens Moderater.

  Sedan dess har Högern och Moderaterna sagt Nej till de flesta välfärdsreformer som istället fått genomföras av Arbetarrörelsens partier. Och det är samma högeridéer som styr dagens Moderater när man pratar om att det ska löna sig att arbeta och bidragssamhälle. Människor som är sjuka, som skadat sig på arbetet, som har ett handikapp, som blivit arbetslösa, som fött barn eller som bara blivit gamla ska bestraffas med dålig ekonomi genom försämrade sjukförsäkringar, arbetslöshetsförsäkringar osv. Och genom att straffbeskattas. I den moderata ideologin är nämligen sjuka, handikappade, föräldrar eller bara gamla helt enkelt tärande i samhället och helt bidragsberoende. Försämrar man bara deras ekonomi tillräckligt mycket så blir sjuka och handikappade plötsligt friska och börjar arbeta. Arbetslösa är egentligen arbetsskygga så om man tar bort deras försäkring (av Moderaterna kallat bidrag) så tar dom sig i kragen och söker jobb.

  Nä Margareta, visst ska det löna sig att arbeta. Det gör det också. Men man kan inte bestraffa människor för att dom blir sjuka eller förlorar sina jobb. Det är då Välfärdsstaten träder in och betalar ut ersättning från olika försäkringar som man tidigare har avstått lön för att betala till. Sjukpenning, A-kassa osv är en Försäkring Margareta. Det är inte bidrag. ROT och RUT är bidrag. Bidrag som främst betalas ut till de med höga inkomster som har råd att betala för tjänsterna. Bidrag som främst betalas ut i kommuner där Moderaterna styr av någon anledning. Vi svenska skattebetalare till och med subventionerar miljonärernas sommarhus på franska rivieran.

 2. Mitt svar har publicerats i en förkortad version på tidningens nätsida.

  https://www.hd.se/2018-08-03/min-mening-man-kan-inte-bestraffa-manniskor-for-att-dom-blir

  Jag har själv gjort förkortningen på uppmaning av Helsingborgs Dagblad.
  Än så länge har det inte publicerats i den tryckta tidningen. Jag misstänker att så inte kommer att ske heller. Jag är något förvånad över att mitt svar alls publicerats. Visst är det så att den som börjar debatten också brukar få sista ordet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s