Jimmie mot världen

Jag tittade på Riksdagsdebatten före statsministeromröstningen och sedan omröstningen på förmiddagen. En debatt och en efterföljande omröstning som inte innehöll några överraskningar. Att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle förklara varför dom röstar Nej till Ulf Kristersson som statsminister i en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna var väl inget som förvånade. Att Moderaterna och Kristdemokraterna skulle förklara att dom tänkte rösta Ja till Ulf Kristersson var väl inte heller något förvånande. Vi kan notera att Tobias Billström och Ebba Busch Thor kunde framföra sin irritation mot Centerpartiet och Liberalerna för deras ”illojala” motstånd utan att en enda gång nämna Sverigedumokraterna vid namn. Att Jimmie Åkesson skulle förklara att en regering med Moderaterna + Kristdemokraterna är hans önskedröm är väl inte heller något förvånande. Det framgick klart att hans största politiska fiender är vänsterliberalismen. Annie Lööfs och Jan Björklunds förklaring till varför dom röstar Nej till en regering som gör sig beroende av aktivt stöd från ett nationalistiskt och populistiskt parti som Sverigedumokraterna var väl inte heller någon stor förvåning. Som Jan Björklund påpekade så ser SD liberalismen som dess huvudfiende och som Liberal är det inte acceptabelt att göra sig beroende av just SD.

Jan Björklund berättade också hur han utsatts för en hatkampanj av en omfattning som han aldrig varit med om tidigare i sin politiska karriär. – ”Jag och partiet har utsatts för formidabelt hat av den svenska högerns svans. Jag har inte upplevt något liknande under mina 25 år” sade Jan Björklund. Ett faktum som visar vad det är för grupper som det handlar om. Det är inte grupper och individer som tror på demokratin. Det är grupper som tror på hot och våld som ett acceptabelt handlande. Det är dessa grupper som Moderaterna och Kristdemokraterna är villiga att sätta sig i knät på. Det är en skam! Uppenbart är att det råder inbördeskrig inom Högeralliansen. Och inte mig emot…

För övrigt förtjänar det att påminna om Jimmie Åkessons motivering i går till att Sverigedumokraterna hade beslutat sig för att rösta Ja till Ulf Kristerssons högerkonservativa M + KD regering. Jag saknade frågan till Ebba Busch Thor när Svenska Dagbladets ledarredaktion intervjuade henne hur hon förklarade att Jimmie Åkesson säger sig ha fått signaler.

– ”Vi har, utifrån de signaler vi fått, goda skäl att anta att en M/KD-regering ger oss förutsättningar att få faktiskt inflytande över politiken under de kommande fyra åren.”

Den nya badtunnan

Slutligen kan jag inte undanhålla er från att påminna om att i det skånska moderatfästet Staffanstorp valde Moderaterna att liera sig med Sverigedumokraterna istället för att samverka med andra borgerliga partier för att få ihop en majoritet. Nu kommer detta inte att innebära någon större förändring av politiken i Staffanstorp eftersom det gamla Moderatstyret förde en mycket SD-influerad politik redan tidigare. Steget för moderaten Christian Sonesson att vända sig till Sverigedumokraterna i Staffanstorp var inte långt. Det var knappt ett steg!

Lämna en kommentar

Under Sverigedemokratiska svansen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s