De ”Nya” Moderaterna!

Det var tydligen lite budgetdebatt i Riksdagen i går. Den Rödgröna Övergångsministären har lagt fram en s.k. Övergångsbudget. Eftersom den stora (något sprickfärdiga) Högeralliansen med fem partier har röstat för att avsätta den gamla Rödgröna regeringen utan att själva kunna bilda en ny egen regering så får den gamla Rödgröna regeringen sitta kvar som en expeditionsministär. Och i går lade alltså Magdalena Andersson fram den Övergångsbudget som det är tänkt ska gälla fram tills en ny regering kan lägga fram sin egen budget. Det här är en budget som inte ska innehålla några kontroversiella poster eller reformer. Utan det är i stort sett en fortsättning på den gamla. Men, om det dröjer med en ny regering, så ska det i varje fall finnas en budget som gör att offentlig verksamhet kan fortsätta verksamheten även nästa år. I USA händer det ju med jämna mellanrum att man inte kan enas om en budget vilket får till följd att helt plötsligt uteblir pengarna till offentlig verksamhet. Hade vi haft det systemet i Sverige kunde det alltså finnas risk för att den 1 januari stänger Försäkringskassan och personalen går hem, Arbetsförmedlingen låser dörren och går hem, Polisen parkerar sina bilar och stänger ner datorerna och går hem. Myndigheterna har helt enkelt inga pengar så man kan inte betala ut löner.

De gamla moderaterna

Alltså gör vi inte på det viset i Sverige utan man lägger fram en Övergångsbudget så att det betalas ut pengar som tidigare och sedan får den nya Regering som tillträder så småningom gör förändringar i budgeten enligt vad dom kan komma överens om. Den budget som Magdalena Andersson nu lagt fram ger gott om utrymme för en ny kommande regering att göra förändringar i den riktning man vill – och kan få igenom i Riksdagen. Den enda större reform som Övergångsbudgeten innehåller är en rejäl utjämning av skatteuttaget mellan pensionärer och de som jobbar. Eller som man kallar det man avskaffar större delen av Pensionärsskatten. Något som alla partier är eniga om. Även de partier som en gång i tiden (dvs tidigare Alliansregeringar) införde Pensionärsskatten erkänner i dag att den var ett stort misstag och man har lovat så snällt att avskaffa orättvisan.

För sanningen är ju den att det är de s.k. Jobbskatteavdragen som skapat Pensionärsskatten. Tanken med alla de Jobbskatteavdrag som införts är ju att genom att sänka skatten för de som jobbar så ska de som av olika anledningar inte kan jobba istället straffbeskattas. T.ex. då den som blivit gammal. Men också den som drabbats av cancer och inte kan arbeta. Den som råkat ut för t.ex. en trafikolycka, den som blivit misshandlad, den som blivit skadad på jobbet, den som drabbats av någon annan sjukdom, den som fötts med ett handikapp, den som fött barn, den som fått sparken eftersom fabriken flyttat utomlands, den som rationaliserats bort för att ägarna vill ha högre vinst. Exemplen är många på den som via Jobbskatteavdraget straffbeskattas.

De sanna moderaterna

Teorin bakom detta är att den som till exempel är sjuk, handikappad, arbetslös eller föräldraledig i själva verket bara är arbetsskygg. Den som, som det så förnedrande heter, lever på bidrag skulle börja jobba om det inte hade varit en så behaglig tillvaro att slippa jobba men bli försörjd av alla andra ändå. Så om man gör det ännu mindre förmånligt att leva på Sjukpenning, A-kassa, Sjukersättning, Föräldrapenning eller andra s.k. ”Bidrag” så kommer alla dessa lata snyltare att ta sig i kragen och skaffa ett jobb. Det blev uppenbarligen lite för absurt för de borgerliga högerekonomerna att även inbegripa gamla pensionärer i det synsättet därav löftet att avskaffa Pensionärsskatten. Men inget om att avskaffa Sjukskatt, Handikappskatt, Arbetslöshetsskatt, Föräldraskatt osv. Dessa ska istället utökas ytterligare.

För så är det ju. Moderaternas Elisabeth Svantesson har ju lovat att lägga fram en Moderat budget som alternativ till Övergångsbudgeten. En budget som då gissningsvis kommer att innehålla ytterligare Jobbskatteavdrag. Allt för att ytterligare straffbeskatta den som blivit sjuk, den som har ett handikapp, den som förlorat sitt jobb eller den som har blivit förälder. Det är detta som är Moderat politik. Straffa den som drabbats av motgångar! Det kan alltså förtjäna att påminna om moderatledaren Ulf Kristerssons löfte när han valdes in i Riksdagen:

– ”Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten.”

Jag såg om en undersökning av hur förmånlig A-kassan var i olika länder. När man jämförde nivån på A-kassan i 36 OECD-länder så visar det sig att den svenska ligger på 31:a plats. Det är alltså en av de sämsta i hela OECD-området. Så jag förstår att den måste straffbeskattas eftersom den är så förmånlig…

Apropå Moderaterna och citat så såg jag ett annat citat från den tidigare Moderatledaren Carl Bildt:

– ”Jag var några gånger i Skåne som partiordförande i Moderaterna, jag vet att de kan vara konstiga.”

Först tänkte jag som äkta skåning skaffa en bild på Calle Stropp och ha som pilkastningstavla som man i MUF en gång i tiden använde en nidbild på Olof Palme. Men sedan förstod jag att det var inte skåningar i allmänhet som Calle pratade om. Det var de skånska moderaterna! Så jag fick ju ta tillbaka min upprördhet och erkänna att jag håller med.

Lämna en kommentar

Under Moderaterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s