Den Nya Extremhögeralliansen

Det nya politiska landskapet i Sverige blir allt mer tydligt. Det är inte längre något hymlande från Ulf Kristersson (Moderaterna) och Ebba Busch Thor (Kristdemokraterna) om att man räknar med en allians med Jimmie Åkesson (Sverigedumokraterna) för att skapa en gemensam majoritet i nästa Riksdagsval.

Den nya Extremhögeralliansen

Ulf och Ebba har slutat med undanflykter. Nu sker satsningen på ett nytt Extremhögerblock helt öppet. Allt hymlande är kastat i papperskorgen. Samtidigt sitter Jimmie och gnuggar händerna. Äntligen ska han få det inflytande han drömt om sedan han gick med i det då öppet nazistiska och rasistiska Sverigedumokraterna. Opinionssiffrorna för tillfället visar ju dessutom att SD är klart större än M. Det handlar alltså inte om att Ulf Kristersson ska få Jimmie Åkesson att stödja honom som statsministerkandidat som kan bedriva moderat politik. Nä, det handlar väl just nu snarast om att det blir Moderaterna och Kristdemokraterna som får stödja den Sverigedumokratiska politiken – med Jimmie Åkesson som statsministerkandidat? För Ulf Kristersson lever väl inte i tron att han ska få Jimmie Åkesson att krypa till korset bara för att få vara med? Jimmie kommer att kräva så stort inflytande som SD:s siffror ger honom möjlighet att kräva – med råge. Just nu är han störst av de tre. Detta samtidigt som Ebbas tid i glansen är över och Kristdemokraterna faller igen i opinionen

Det är därför spännande att läsa kommentarerna till det nya läget inom det vi brukat kalla ”borgerlig” press. Jag har valt ut två kolumner som exempel på detta. I liberala Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad skriver den klart liberala Per T Ohlsson och han konstaterar helt riktigt att det är Moderaterna och Kristdemokraterna som anpassat sig till Sverigedumokraterna. Och, att det är Sverigedumokraterna som vinner på detta. Eftersom artikeln är låst för den som inte prenumererar på HD eller SDS så tänkte jag ta några citat. Om du prenumererar på Sydsvenskan så byt bara ut ”hd” i länken till ”sydsvenskan”.

– ”Tydligast är det i fallet Ebba Busch Thor, som har förvandlat KD till ett slags flanellografversion av SD.”
– ”Ulf Kristersson vägrar att kalla Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti, vilket markerar en helomvändning jämfört med vad företrädaren Anna Kinberg Batra sade för bara tre år sedan: De skyller alla Sveriges problem på invandring. Då är det ett rasistiskt parti.”
– ”Ulf Kristersson: Det är uppenbart att i ganska många frågor står vi och KD varandra nära. I många frågor står Liberalerna oss nära och i åtskilliga frågor tycker vi och Sverigedemokraterna likadant.”
– ”Mycket talar för att ett högerblock med M, KD och SD formeras under mandatperioden och att detta blir ett av de regeringsunderlag som erbjuds inför valet om tre år, möjligen kompletterat med Liberalerna. Nya L-ledaren Nyamko Sabuni, susande okunnig om de förpliktelser som ryms i partinamnet, håller högerdörren öppen. Fast det saknar antagligen betydelse; Liberalerna är på väg att jaga sig själva ut ur riksdagen.”
– ”Det är naturligtvis möjligt att de som ytterst bestämmer, väljarna, vill bryta mönstret och ansluta Sverige till den populistiska högervåg som sveper fram över stora delar av västvärlden. I så fall: ske deras vilja i nästa val. Men fram till dess finns tid för eftertanke.”

Moderaterna

I moderata Svenska Dagbladet är det högermoderaten Thomas Gür som fått utrymme för en kolumn där han drömmer. Hans dröm är tydligen en situation där Socialdemokraterna skulle sjunka ner till att bli landets tredje största part. Efter Moderaterna och Sverigedumokraterna. Jag tror dock att det är ett rent önsketänkande från Thomas Gür. Jag finner det inte heller osannolikt att den Socialdemokratiska kräftgången kan fortsätta. S styrs av en falang som verkar villiga till vilka kompromisser som helst. Som kan sälja ut vilken S-politik som helst. Något som naturligtvis kan straffa sig. Däremot tvivlar jag mycket starkt på att de väljare som lämnar S kommer att göra detta till M i så stor omfattning att M skulle kunna passera S samtidigt som även SD skulle passera S. Det handlar nog om ett verkligt önsketänkande från Thomas. Det parti som löper störst risk att förpassas till tredjeplatsen är nog Moderaterna. Missnöjda socialdemokrater torde antingen gå på de populistiska lockropen från Sverigedumokraterna eller i protest rösta på det enda radikala parti som finns kvar och som vill värna Välfärdssamhället – alltså Vänsterpartiet. Att man skulle gå till Moderaterna? Glöm det!

Slutligen upplåter socialdemokratiska Aftonbladet utrymme till högersossen Lena Mellin för två olika kolumner med liknande funderingar. Men Lena verkar ha missat signalerna från Ulf Kristersson. Han har i dag inga tveksamheter med att bygga upp ett kommande regeringsunderlag som inkluderar Sverigedumokraterna. Fast jag undrar som jag sagt om valresultatet kanske kan bli så att det är Ulf Kristersson som får stödja Jimmie Åkesson och inte tvärtom. Är Ulf då fortfarande intresserad?

Slutligen ska det alltså bli spännande att se hur Nyamko Sabuni ska manövrera Liberalerna. Hon har ju uppenbart jobbat hårt med att manövrera bort från Januariöverenskommelsen för att ansluta sig till den moderata famnen. Är hon fortfarande intresserad av detta när Moderaterna närmar sig ett allt starkare Sverigedumokraterna? Tappar hon i så fall för många socialliberaler så att rutschkanan ut ur Riksdagen blir definitiv? Eller ska hon satsa på att locka till sig liberala moderater som inte vill följa med in i den sverigedumokratiska famnen? Framtiden får utvisa. Det kan hända väldigt mycket!

Läs lite mer:
Det nya blocket. Vad som pågår är att Moderaterna och Kristdemokraterna anpassar sig till Sverigedemokraternas agenda, inte tvärtom. – Per T Ohlsson i HD/SDS
Socialdemokraterna kan bli tredje största parti. – Thomas Gür i Svenska Dagbladet
Det borde gå bättre för Ulf Kristersson. Moderaterna fångar inte högervinden. – Lena Mellin i Aftonbladet
Kristersson tänker hålla tyst i tre år. – Lena Mellin i Aftonbladet

Lämna en kommentar

Under Moderaterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s