(S)lakten

Det finns tyvärr många områden där dagens Socialdemokrati snällt fortsätter den borgerliga slakten av den svenska Välfärdsstaten. På ett för mig totalt obegripligt sätt sväljer dagens Socialdemokrati högerns idéer och högerns verkställighet av det moderatledaren Ulf Kristersson lovade när han valdes in i Riksdagen:

– ”Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten.”

Arbetsförmedlingen

Varför Socialdemokratin fullföljer istället för att motarbeta denna slakt är helt obegripligt. Den innebär ju samtidigt en slakt av väljarstödet för Socialdemokraterna. Varför ska man stödja ett Socialdemokratiskt parti som för borgerlig högerpolitik? Stefan Löfven (och gänget kring honom) må vara skickliga administratörer, men de verkar ha glömt vilket parti det är dom valts in som folkvalda för.

Det område jag tänkte att jag skulle koncentrera mig på idag är Slakten av Arbetsförmedlingen. Socialdemokratin har ingen skuld i att den servettskiss till budget som moderaten Elisabeth Svantesson drev igenom i Riksdagen med hjälp av Kristdemokraterna och Sverigedumokraterna innebar en slakt av anslagen till Arbetsförmedlingen. Men, man köpte rakt av Centerns krav på en total reformering av Arbetsförmedlingen (dvs slakt av Arbetsförmedlingen) i Januariöverenskommelsen. Man undvek också chansen att i tilläggsbudgeten ge Arbetsförmedlingen extra pengar så att omställningen i varje fall kunde ske under ordnade former.

Nu lägger man i princip ner Arbetsförmedlingen innan något annat finns på plats. När Sverige går rakt in i en lågkonjunktur så finns det alltså ingen Arbetsförmedling som kan hjälpa arbetssökande och arbetsgivare att matcha varandra. När till och med kritiken från näringslivet är hård så borde man från en regering ledd av Socialdemokraterna begripa att något är på väg att gå käpprätt åt helsikotta. Men icke sade Nicke. I dagens regering verkar det inte finnas någon form av krisberedskap eller förmåga att se bortom Januariöverenskommelsens texter.

Teorierna bakom den s.k. omstruktureringen av Arbetsförmedlingen är felaktiga. Det kommer inte att fungera som tänkt. Det kommer att bli dyrare än i dag med ett sämre resultat. Men att fortsätta rakt in i bergväggen som man gör nu är självmord. Att ett svenskt politiskt parti (s)laktar sig själv på det här viset är obegripligt.

Socialdemokraterna

Har du glömt att du är socialdemokrat Stefan Löfven? Det är inte ditt politiska uppdrag att avskaffa Välfärdsstaten åt Ulf Kristersson!

Läs lite här:
Löfven administrerar en slakt på välfärden. – Daniel Suhonen i Aftonbladet
Ett politiskt haveri måste undvikas. – Svenska Dagbladet debatt
Brådskan beror på politisk logik. – Fredrik Furtenbach på Sveriges Radio
Arbetsförmedlingen om reformen: Möjlig att genomföra. – Sveriges Radio

2 kommentarer

Under Socialdemokraterna

2 svar till “(S)lakten

 1. Tarmo Lindholm

  I Grunden,,hur skulle det se ut om de Grön-Röda partierna haft majoritet i Riksdagen,,vilket de inte har idag.🤢.?
  Vidare..Den här artikeln täcker in det mesta, varför det är som det är..Vad är ”vitsen” att väljarna i så hög grad röstar för mer ojämlikhet för sig själva i Sverige, för det gör väljarna,, med tanke på det parlamentariska läget i Riksdagen.

  Viktigt att notera: _”Vi kan genast sålla bort den sverigedemokratiska älsklingsförklaringen till allt ont, att också denna dystra statistik är invandrarnas fel. Statistiska Centralbyråns beräkningar omfattar bara personer födda i Sverige._
  Följaktligen ökar risken för minskad jämlikhet i takt med ökat högerinflytande. Vilket knappast är något mysterium.

  Däremot är det mysteriöst hur det kunde gå så illa att högerpartier av olika slag kunde vinna en majoritet bland väljarna: M (traditionell höger av 50-talstyp sen man befriat sig från Reinfeldt) , KD (kristen höger) och SD (nationalistisk höger av 30-talstyp) med stöd av C (nyliberal höger) och eventuellt L (smyghöger). Och därmed lyckats skrämma S att bli halvhöger.

  Det ser ju ut som om en majoritet av befolkningen röstar för att ojämlikheten skall öka och de själva skall få det sämre. Och att en lika tacksam som förvånad minoritet på 3-4 procent skall få det ännu bättre. Kan verkligen xenofobin, rädslan för utlänningar, och skrämselpropagandan kring vågen av våldsbrottslighet i en del förorter få så många människor att rösta käpprätt mot sitt eget klassintresse? Hellre död än röd?

  Det måste vara ett av vår tids mest avgörande, men också mest svårbegripliga, politiska problem.” Jan Guillou.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s