Batongriksting

Kristdemokraterna håller Riksting och Ebba Busch Thor verkar som väntat få med sig partiet i sin rejäla högersväng, från de kristna värderingarna till batongvärderingarna. Och därmed anpassningen till Sverigedumokraterna. Förkämparna för de kristna värderingarna kämpar i motvind i dagens KD. Partiet är välregisserat till att lyda Ebba Busch Thor.

En annan som fick, som förväntat, igenom sin omvärdering var svensk flygindustris ledande lobbyist, Sara ”Flyg mera” Skyttedal. Hon stred hårt för att Kristdemokraterna skulle säga Nej till byggandet av Höghastighetsjärnvägar som ju hade kunnat bli en hård konkurrent till flyget. Nu blev det stopp i Kd för satsningen på järnvägen för framtiden. SJ och de andra bolag som kör tågen får fortsätta att trängas på överfyllda spår där SJ:s snabbtåg som i teorin kan köra i 200 km/tim får bromsa in och invänta att långa tunga godståg står i vägen på spåret. Bra för den svenska flygmarknaden. Men mindre bra för de som anser att vi ska hålla oss på marken och resa mer miljösmart för de resor där detta kan vara ett alternativ.

Flygutslätt

Nu är väl dock inte sista ordet sagt i frågan. Det är inte ett litet parti ute i marginalen som bestämmer.

KD:s Riksting gick hur som helst som förväntat.

1 kommentar

Under Kristdemokraterna

Ett svar till “Batongriksting

 1. Som vanligt ett mycket bra inlägg. Diagrammet säger ju allt. Det är synnerligen märkligt att ett parti kan fatta ett så korkat beslut när den globala uppvärmningen är på väg mot en katastrof där utvecklingen kanske redan är för sen att vrida tillbaka.

  Med den globala uppvärmningen, som är värst i Arktis, följer att havsisen smälter. Det innebär att albedo minskar. Albedo är, som bekant, ett mått på hur mycket strålning som reflekteras. Ett albedo på 1,00 betyder att allt ljus reflekteras och 0,00 att inget ljus reflekteras. Det här leder till en självförstärkande effekt. Ju mindre havsis dess större värmemängd tar vår planet upp. Och precis samma effekt fås när glaciärerna smälter, något som har pågått och accelererat i hundra år.

  Med ett varmare Arktis tinar tundran och då frigörs metan ur den försvinnande permafrosten. Metanets växthuseffekt är 30 gånger större än koldioxidens, som dock bryts ner jämförelsevis snabbt. Men mer metan leder som alla förstår till en högre temperatur, mer tundra tinar och mer metan frigörs. Alltså ännu en självförstärkande effekt.

  Metan förekommer också i haven i form av metanis, som finns i enorma mängder på 100 till 1000 meters djup. En del har visionen att utvinna metanis som en energikälla, vilken beräknas kunna räcka i något mellan 3000 och 12000 år! Med ett varmare klimat kan metan från dessa enorma depåer frigöras till atmosfären och värma upp den ytterligare. Alltså ännu en självförstärkande effekt.

  Haven stiger av två skäl. Det ena är att glaciärer smälter och vattnet rinner ut i haven. Det andra skälet är att varmt vatten tar upp en större volym. Och när haven stiger översvämmas kusterna. Många kuster är mycket flacka, vilket betyder att om havet stiger med ett par decimeter kan kusten dras tillbaka med flera kilometer och till och med miltals på de mest flacka ställena. Detta betyder åter igen ett minskat albedo eftersom värdet för vattnets albedo är lägre än värdet för land. Alltså ännu en självförstärkande effekt.

  Förmodligen kommer öknarna att breda ut sig i ett varmare klimat. Det betyder att växtligheten minskar och därmed minskar också koldioxidupptaget. Mindre CO2-upptag ger högre halt i atmosfären och därmed får vi ännu en självförstärkande effekt.

  Men Kristdemokraterna kanske tror att en bön till gud kan rädda situationen. Särskilt om man ber till guden Mammon.

  Till sist; vi kommer att få en strid ström av klimatflyktingar. En del kommer att fly från de växande öknarna och andra från de översvämmade kusterna och låglänta öar och atoller. Så kanske har KD rätt i alla fall. Vi måste satsa på flyget så alla flyktingar kan sätta sig i säkerhet snabbt nog!

  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s