Panik

Det har utbrutit panik i en stor del av Konungariket! En stor grupp medborgare kan nämligen inte längre följa Bonde söker fru och andra livsavgörande TV-serier. Något som naturligtvis är en stor skandal. Troligtvis kommer en extra riksdagsdebatt i ämnet att arrangeras. Vi kan förvänta oss stora (förhoppningsvis inte allt för våldsamma) demonstrationer runt om i Riket. De s.k. Röda västarna kommer att marschera under kravet: Giv oss TV4 åter!

TV4

Kontraktet mellan TV4-gruppen och Tele2:s ComHem har gått ut, och man kan uppenbarligen inte komma överens om nya villkor. Det hela kompliceras av att Tele2:s stora konkurrent Telia nyligen har köpt TV4-gruppen från Bonniers.

Mitt intryck av vad det handlar om är att Tele2 via ComHem nu vill ha bättre villkor för att visa TV4:s kanaler än vad man hade tidigare. Men man vill inte betala för detta. TV4-gruppen har erbjudit Tele2 att fortsätta visa kanalerna ytterligare en månad utan något avtal. Men det verkar som om Tele2 tror att man kan pressa fram bättre villkor genom att stänga ner TV4-gruppens kanaler istället. Enligt TV4 vill ComHem helt enkelt ha mer utan att betala mer.

Jag tror att ComHem (Tele2) biter sig själva i svansen genom sitt agerande. Utan att Telia behöver göra något så är man på väg att få mängder av nya kunder som ilsket byter ut ComHem mot Telia i sladden. Jag tror att man från Tele2 har räknat med att Telia/TV4 skulle vara så rädda för sitt rykte att man gick med på vilka villkor som helst för att slippa en konflikt. Tele2 har ju annonserat i helsidesannonser i tidningarna och försökt sprida sin syn på saken. Och där antyder man att grunden till konflikten är Telias köp av TV4-gruppen. Vilket inte har med saken att göra. Telia har inget emot att TV4:s kanaler visas även i konkurrerande utbud. Dom är dessutom förpliktigade att göra detta som ett villkor för att få genomföra köpet.

Kan vi istället ana en besvikelse hos Tele2 för att dom själva missat köpet? Jag tycker att Tele2/ComHem ska krypa till korset och acceptera de villkor som gäller för andra distributörer. Annars finns risken att den stora förloraren på konflikten blir ComHem som förlorar kunder.

Väx upp och uppför er inte som barnrumpor!

3 kommentarer

Under TV

3 svar till “Panik

 1. Itmahoa

  Hej Sven ! Du har likt många andra gått på Telia/TV4: ”dragning” av godhetskortet. D.v.s. gratis TV4 över jul och nyår. TV4 är redan en gratiskanal i marknätet. Telia har vägrat att förhandla nytt avtal med Tele2. Skälet till det är att dom kommer att under första kvartalet 2020 förhandla om att en (1) distributör skall få distributera TV4:s digitala plattform. Det blir inte Comhem. Eftersom Comhem/tele2 är Telia:s värsta konkurrent på TV distr. och telefoni. EU-kom. krävde att en (1) ytterligare distributör skall få distribuera TV4:s digitala plattform. Framtidens TV-tittande blir strömmad TV.
  Alltefersom den äldre ”tablåtittande” publiken försvinner. Kommer ComHem att sakta tyna bort. Telia kommer då att få en nära nog monopolställning för strömmad TV i Sverige. Kommer sannolikt att invärka på prissättningen. Nu kan det nog bli så att PTS och Infrastrukturdepartementet kan ha synpunkter.
  Själv har jag ComHem via min hyresvärd. Jag har inget problem med att ha TV4 hos Comhem. Jag har letat upp en gammal DVB-T antenn. Så om det dyker upp program i TV4 som jag absolut vill se i realtid så slår jag över till DVB-T antennen och ser TV4 från marknätet, GRATIS !
  Nu är det inte det som är problemet. Nej, Telia vill med fulspel , på sikt strypa sin värsta konkurrent inom telefoni och TV-distr, ComHem/tele2. Där har Du grejen, Sven,

  Mvh !
  Itmahoa

  • Och du har köpt Tele2:s version. Ett företag som jag har mycket dåligt förtroende för.

   • Itmahoa

    Nej jag har inte köpt Tele2 ver. Som jag skrev i min kommentar så har jag ComHem i min lägenhet via hyresvärden, långt innan Tele2 köpte ComHem.
    Oaktat det så är det fult av det 38% statligt ägda Telia att försöka skaffa ett oligopolläge på svenska marknaden.
    Det blir konsumenterna som drabbas. Själv tänker jag gå över till IPTV, då blir det varken Telia eller Tele2.

    Mvh!
    Itmahoa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s