Vad är demokrati?

Demokrati kommer från grekiskan, demos = folket och kratos = styre. Alltså Folkstyre. Vad är då en demokrati? Vem har rätt att kalla sig demokrati? Finns demokrati överhuvudtaget? För egentligen är det ju så att man måste göra olika inskränkningar och begränsningar för att en ”demokrati” ska fungera. För det första så har vi ju nästan alltid en åldersgräns. Oftast 18 år för att ha rätt att rösta. Men det kan fungera på olika sätt och ändå kallas demokrati, så låt oss ta några exempel.

Sverige. Visst är väl Sverige en demokrati? Vi har demokratiska val och de vi väljer i vår representativa demokrati utser sedan en regeringsbildare. Men det är inte majoriteten som styr. Vår regering utgörs av Socialdemokraterna (28,26%) och Miljöpartiet (4,41%). Alltså en knapp tredjedel av de som röstat. Allra helst Sverigedumokraterna anser inte att det är demokratiskt att dom inte får vara med. Fast dom fick bara 17,53%. Att det är denna tredjedel av väljarna som styr beror på att det finns inte en majoritet som säger Nej till detta. Detta var alltså det mest demokratiska som gick att skapa med hänsyn till hur vi väljare röstade. Men Sverige är en demokrati.

demokrati-bamse

Storbritannien. De Konservativa fick i valet en rejäl majoritet i det brittiska Parlamentet, så att man kan genomföra den politik man vill. T.ex. Brexit. Men, det brittiska valsystemet är det som har gett de Konservativa en rejäl majoritet. Det är INTE väljarna som gett partiet en majoritet. Faktum är att de två största oppositionspartierna (Labour och Liberaldemokraterna) fick tillsammans lika många röster som de Konservativa fick. 32,1% + 11,5%, alltså 43,6% som är lika mycket som de Konservativa fick, 43,6%. Hade britterna haft ett proportionellt valsystem (som Sverige) så är det tveksamt om Boris Johnson ens hade kunnat få igenom en Brexit. Detta eftersom bland annat Liberaldemokrater och t.ex. skotska nationalister är starka motståndare till Brexit. Och man hade troligtvis tillsammans med främst Labour kunnat driva igenom en ny folkomröstning. Men Storbritannien är en demokrati.

USA. I senaste presidentvalet i Förenta Staterna fick Donald Trump 46,1% av rösterna. Men Hillary Clinton fick faktiskt fler röster, närmare bestämt 48,2%. Men det amerikanska presidentvalet handlar egentligen inte om att välja president, man väljer elektorer. Den som vinner i en delstat får alla den delstatens elektorsröster. Alltså händer det lite då och då att den presidentkandidat som förlorar valet ändå blir utsedd till president. Men USA är en demokrati.

Av det här kan vi lära oss att en demokrati kan vara mycket olika. Det valsystem som skapats i en demokrati på demokratiska vägar kan skapa situationer där en demokrati kan se ut hur som helst. Men Folkstyre? Knappast!

Och då kommer jag fram till vad jag egentligen skulle skriva om. Är man fortfarande en demokrati om man använder icke-demokratiska metoder för att försvara den demokrati man anser sig försvara. Att jag kommer in på detta ämne är med anledning av USA:s robotattack mot en av Irans generaler på officiellt besök i Irak. I en amerikansk robotattack utanför Bagdads internationella flygplats mördades den iranske generalen Qassem Soleimani tillsammans med ett antal andra personer. Äger en demokrati rätten att ta till olagliga metoder i andra länder för att mörda en misshaglig person från ett tredje land? Vad skiljer det åt när USA låter mörda en misshaglig person från Iran i Irak, när Saudiarabien låter mörda en misshaglig person i Turkiet, när Nordkorea låter mörda en misshaglig person i Singapore, när Ryssland låter giftmörda en misshaglig person i England? Har en demokrati rätten att använda icke-demokratiska metoder för att försvara sin demokrati? Blir man då inte bara en annan icke-demokratisk stat?

Min grundfilosofi är att för att kunna kalla sig demokrati så måste man också hålla sig inom demokratiska gränser. Börjar man tänja på gränserna, börjar man anse sig ha rätten att använda icke-demokratiska metoder för att skydda demokratin så är man egentligen inte en äkta demokrati. Man är något annat. Då försvarar man inte demokratin, man försvarar sin egen makt. Och DET är något annat.

3 kommentarer

Under Demokrati, Okategoriserade

3 svar till “Vad är demokrati?

 1. LasseVbg

  Min uppfattning är att det inte håller längre med att rösta var 4:e år och sen bara lämna över till politikerna att ”härja” fritt under 4 år. Sen kommer dom inför valet med löften som dom sedan inte bryr sig om eller t.o.m. agerar emot. Dessutom bryr dom sig inte om vad det stora flertalet anser, t.ex. vinster i välfärden, NATO, ”hotet” från Ryssland som leder till onödiga satsningar på militären, besparingar i vård, skola och omsorg m.m..

  För att komma tillrätta med detta behövs mer direktdemokrati där folket direkt får rösta i vissa viktiga och avgörande frågor. Den representativa demokratin fungerar ytterligt dåligt. Politikerna på riksnivå har visat att de inte är mogna att klara av det.

  • Jag är tveksam om jag håller med dig. Jag tror faktiskt att de flesta politiker har som mål att genomföra just det dom ”lovar” i valrörelsen. När Ulf Kristersson lovar att avveckla välfärdsstaten så har han också detta som mål. Osv. Men, vi har ju för vana att inte ge någon majoriteten i Riksdagen till någon part. Och har man inte majoriteten bakom sig så tvingas man kompromissa…..

   Däremot kan vi har många synpunkter på hur villiga politiker är att kompromissa bort sina frågor för att behålla / ta makten / inte släppa fram något som blir ännu sämre.

   Men jag tror faktiskt att en representativ demokrati som får stå till svars vid nästa val är bättre än en mer direkt demokrati. Som riskerar att bli väldigt populistisk och kortsiktig.

   Men vi kan alltid diskutera hur långa mandatperioder man ska ha. För korta gör att man inte ”hinner” genomföra vad man lovat. För långa att det dröjer för länge innan någon man är missnöjd med kan avsättas. Kanske är 4 år för långt?

 2. LasseVbg

  Ja enligt mitt sätt att resonera är 4 år alldeles för långt…med direktdemokrati blir de ”korrigerade” mycket snabbare.

  Att de skiter i medborgarna mellan valen syns ju tyvärr både på lokal- och riksnivå. Dom behöver tätare ledning så dom vet vad dom ska göra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s