Så kan det gå

Nu var det ett litet tag igen sedan vi gottade oss åt väljarundersökningar. SVT har i dag publicerat sin undersökning för maj där man låtit Novus intervjua nästan 4.000 svenskar om vad dom har för politiska preferenser.

Undersökningen förstärker ytterligare situationen för en månad sedan. Socialdemokraterna fortsätter sina framgångar medan Sverigedumokraterna fortsätter sitt ras. Det är inte lätt att vara ett parti där allt dåligt skylls på invandrare och så hamnar man i en situation där det som debatteras helt enkelt inte går att skylla på invandrare. Så här ser det ut, med förändringen sedan förra månaden inom parentes.
Socialdemokraterna – 31,5% (+1,1)
Moderaterna – 19,2% (+0,5)
Sverigedumokraterna – 18,0% (-1,7)
Vänsterpartiet – 9,4% (-0,1)
Centerpartiet – 8,1% (+0,4)
Kristdemokraterna – 5,5% (-0,6)
Miljöpartiet – 4,1% (+0,3)
Liberalerna – 3,0% (+0,2)

Socialdemokraterna har ökat med dryga 8 procentenheter sedan februari då man fick 23,2%. Den intressanta frågan är hur hållbar den utvecklingen är när Coronadebatten är över och det politiska livet återgår till det vanliga. Moderaterna får ingen utdelning på alla Ulf Kristerssons försök att spela oppositionsledare. Nu kan han i varje fall glädja sig åt att i varje fall vara största oppositionsparti. Och det är ju inte så illa det ju.

Sverigedumokraternas ras med nästan 6 procentenheter från 23,9% i februari då man under en kort period var landets största parti till att nu ligga på tredje plats med 18% är nog ingen glad läsning för Jimmie Åkesson. Men det är inte lätt för ett parti som har en enkel lösning på alla problem: Det är invandrarnas fel! Och så är den stora frågan något som det verkligen inte går att skylla på invandringen. Då förlorar ju partiet hela sitt existensberättigande. Än så länge finns det tillräckligt många kvar för att rädda partiet kvar på tredje plats. En intressant fråga är hur länge Jimmie Åkesson vill vara med när framgångarna tar slut. Och vad händer när Jimmie hoppar?

Vänsterpartiet har tappat lite till Socialdemokraterna men behåller sin fjärdeplats. Vänsterpartiets stora problem är nog vad som händer när Jonas Sjöstedt lämnar in. Jonas Sjöstedt har ett förtroende som ligger högt över partiets. Kan man lyckas få fram en ny ledare som kan axla ansvaret? På femte plats hittar vi Centerpartiet som ligger ganska stabilt. Angreppen från Moderaterna och Kristdemokraterna verkar inte bita på centerväljarna i varje fall. Inom Centern finns ett ganska stabilt stöd för samarbete med Socialdemokraterna. Detta sker ju ofta ute i kommunerna. Mitt eget Åstorp är ett sådant exempel. Där har S och C samarbetat länge.

Bland småpartierna är Kristdemokraterna fortfarande störst. Men raset för Ebba Busch från de stora höjderna när hon var medias gunstling är stort. Det kvittar hur ettrig Ebba Busch är i sin kritik av Socialdemokraterna. Väljarna gäspar och konstaterar i allt större utsträckning att man helt enkelt inte kan lita på Ebba Busch och KD. Partiet hycklar! Miljöpartiet har lyckats kravla sig över spärren. Något som Liberalerna inte lyckas med. Det kvittar vad partiet gör, väljarna gäspar.

Läs:
Novus: Fortsatt upp för S – och ner för SD. – SVT

Lämna en kommentar

Under Väljarundersökning

Lämna en kommentar