Sifferfrossa

» Hur förändras väljaropinionen?

Väljarundersökningarna står nästan som spön i backen. Det kommer nya med jämna och ojämna mellanrum. Alla tidningar med självaktning presenterar sin månatliga undersökning. Till detta kommer att SCB en gång i halvåret gör en mycket större undersökning. Vilket bör innebära att denna blir mer tillförlitlig. SCB:s siffror baseras på över 9.000 intervjuer. Många av tidningarnas undersökningar ligger kanske bara på dryga 1.000 tillfrågade. Till detta låter Sveriges Radios Ekoredaktion varje månad göra en sammanvägning av ett antal olika undersökningar. Detta bör eliminera en del felkällor i dessa mindre undersökningar.

I dagarna har SCB offentliggjort sin nya undersökning. Som då alltså gör en jämförelse med läget för 6 månader sedan. Jag har därför roat mig med att jämföra SCB:s siffror dels med valresultatet 2018, med SCB:s undersökning för ett halvår sedan och slutligen jämfört med Ekots sammanvägning i Svensk Väljaropinion som jag skrev om för några dagar sedan den 28 november. Det är därför ni får tre olika förändringssiffror. Den första är jämfört med valet för dryga 2 år sedan, den andra jämfört med SCB för 6 månader sedan och den sista jämfört med Svensk väljaropinion som alltså gjordes ungefär samtidigt som SCB.

Socialdemokraterna:   29,4%    (+1,1 Valet 2018 »» -4,3 SCB maj »» +2,6 Nov)
Moderaterna:            22,1%    (+2,3 Valet 2018 »» +2,0 SCB maj »» +1,1 Nov)
Sverigedemokraterna:  17,6%    (+0,1 Valet 2018 »» +0,5 SCB maj »» -2,3 Nov)
Vänsterpartiet:          9,3%    (+1,3 Valet 2018 »» +0,9 SCB maj »» -1,1 Nov)
Centerpartiet:           7,6%    (-1,0 Valet 2018 »» +1,6 SCB maj »» -0,4 Nov)
Kristdemokraterna:    5,4%    (-0,9 Valet 2018 »» -1,0 SCB maj »» -0,1 Nov)
Miljöpartiet:            4,2%    (-0,2) Valet 2018 »» +0,1 SCB maj »» +0,1 Nov)
Liberalerna:             3,0%    (-2,5 Valet 2018 »» -0,3 SCB maj »» -0,1 Nov)

Socialdemokraterna tappar alltså rejält sedan förra undersökningen för ett halvår sedan. Men den undersökningen hade å andra sidan extremt höga siffror för Socialdemokraterna. Jag tror alltså inte att partiledningen oroas allt för mycket av SCB:s siffror. Siffran från SCB är för S klart över valresultatet och mycket bättre än Ekots sammanvägning.

Moderaterna kan ha anledning att känna tillfredsställelse. Man har alltså gått upp rejält sedan valet och även sedan 6 månader och jämfört med Ekots sammanvägning. Men man är långt från att få ihop en Brunblå majoritet. Sverigedumokraterna har gått i stå och KD sjunker sakta ner i dyn.

Sverigedemokraterna har som tidigare sagts inte så mycket att glädjas över. I princip ligger man kvar på siffrorna sedan valet. Samtidigt som denna mycket mer tillförlitliga undersökning ger klart sämre siffror än vad Ekots sammanvägning ger. Jimmie Åkessons förhoppningar om att bli Sveriges största parti ligger långt borta. Man är inte ens nära att vara största oppositionsparti. Jag har sagt det tidigare, jag tror att SD har nått sin topp.

Vänsterpartiet kan väl trots allt känna tillfredsställelse. SCB:s undersökning stärker intrycket av att det går uppåt för Vänsterpartiet. Att S av C+L ”tvingats” koppla bort samarbetet med Vänsterpartiet har varit bra för V:s opinionsläge. Detta tillsammans med Stefan Löfvens mer eller mindre påtvingade högergir. Däremot är alltså uppgången inte lika stor som Ekots sammanvägning visat. Men, det går fortsatt uppåt.

Centerpartiet har tappat lite sedan valet, men om vi ska se på SCB:s siffror så är man på väg att hämta in en del av ett ännu större tapp sedan valet.

Kristdemokraterna får nog fortsätta fundera på om Ebba Buschs rejäla högersväng av partiet är rätt väg. Alla siffror visar på att det går utför för KD. Och om utvecklingen fortsätter så närmar sig 4%-strecket sakta men säkert. Jag förutspår fortfarande att till nästa val kommer KD tvingas kämpa med kniven mot strupen för att överleva om inget speciellt händer. Det går utför!

Miljöpartiet står stilla! Det händer inte mycket i opinionen hur man än räknar. Det är nog så att Mp har en mycket trogen och fast stödtrupp på ungefär 4%. Men ambitionerna borde vara högre. Mp borde för sin egen säkerhet försöka skaffa sig lite säkerhetsmarginal till 4%-spärren.

Liberalerna! Partiet har tappat nästan halva sitt stöd sedan valet. Man har nu parkerat långt under 4%-strecket under lång tid. Siffrorna är de sämsta för Liberalerna som SCB någonsin redovisat. De sista trogna Folkpartisterna är kvar, men frågan är hur dessa resonerar vid valet om partiet med största sannolikhet trillar ur Riksdagen. Det är nog dags för Nyamko Sabuni att lämna klart besked. Vilket är viktigast för en liberal, att Ulf Kristersson blir statsminister eller att Jimmie Åkesson inte får politiskt inflytande. Det går inte att få både och!

Läs
Bottensiffror för Liberalerna: ”Lägsta siffran sedan 1972”. – SVT
Stort tapp för S i ny SCB-mätning. – Svenska Dagbladet

Lämna en kommentar

Under Väljaropinion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s