Den där Tobbe

» Om klavertrampande.

När politiker som man inte gillar trampar i klaveret så får man en extra stark känsla av tillfredsställelse. Det sägs ju att skadeglädjen är den enda sanna glädjen. Sedan är det ju inte säkert att alla håller med mig om att politikern i fråga trampat i något klaver utan snarast gör tummen upp. Så’n är politiken, vi tycker olika. Att jag sedan har rätt och dom andra har fel har egentligen ingen betydelse.

Det handlar om 14-åriga Margret Salibi som är född i Sverige och har bott hela sitt liv i Sverige. Hon har aldrig varit utomlands. Men Migrationsverket har velat utvisa henne till hennes föräldrars hemland tillsammans med föräldrarna. Hon talar bara svenska och har som sagt levt alla sina 14 år i Sverige.

Nu har till slut Migrationsöverdomstolen konstaterat, med hänvisning till FN:s Barnkonvention som gjorts till lag i Sverige, att det inte är rimligt att utvisa en 14-åring till ett land där hon aldrig varit och där hon inte talar språket. Enligt Barnkonventionen ska det som är bäst för barnet stå över andra regler. Ett rimligt tyckande anser jag. Man kan inte ”straffa” en 14-åring för att markera mot vuxna. DÅ har man inte satt barnets bästa i första hand.

Tobias står på vakt vid gränsen

Men det tycker alltså inte den moderata riksdagsledamoten Tobias Billström. Tobias Billström är idag gruppledare för Moderaterna i Riksdagen. Under Reinfeldt-åren var han Migrationsminister. Hans kommentar till Migrationsöverdomstolens konstaterande blev ett Twitterinlägg:

– ”Idag känns det bra att Moderaterna 2018 röstade nej till att göra Barnkonventionen till svensk lag.”

Tobias Billström hävdar så här i efterhand att han inte menar något speciellt i det enskilda fallet. Hans inlägg handlar om principer. Ska vi tolka det som att det är en ren tillfällighet att hans twittrande kom just nu? Jag för min del tycker att Tobias Billström ska skämmas öronen av sig. Med facit i hand så vill jag säga att det var ett bra beslut att låta Barnkonventionen bli svensk lag. Barns bästa måste vara utgångspunkten. Man kan, som i det här fallet, inte straffa 14-åriga barn för vad vuxna har underlåtit att göra. Aldrig! Se’n får moderater som Tobias Billström tycka vad han vill. Han förvånar inte mig!

Annars tycker Tobias Billström uppenbarligen att man själv väljer vilka lagar man ska följa. När han utsågs till Migrationsminister avslöjades det att han medvetet underlåtit att betala TV-avgiften. Han tyckte uppenbarligen att han stod över lagen.

För övrigt ser jag att Tobias Billström hamnat i media av fler anledningar de senaste dagarna. Det visade sig ju att ett antal moderata riksdagsledamöter gjorde precis som Dan Eliasson och åkte till Spanien på semester under jul/nyår. Dom tyckte inte heller att råd och restriktioner om att hålla sig hemma gällde dom. Hans Wallmark som var på samma ställe som Dan Eliasson, samtidigt och av samma skäl har jag skrivit om tidigare. Cecilie Tenfjord Toftby som lyckades kritisera Stefan Löfven för hans shoppande innan jul via sin telefon från sin semesterresa till Spanien har jag också nämnt tidigare. Dessa båda och Boriana Åberg har nu bett den moderata partigruppen i Riksdagen om ursäkt för brister i omdömet. Tobias Billström har godtagit ursäkten och tycker att det hela därmed är utraderat. Fast Dan Eliasson ska ju ha sparken och Stefan Löfven ska skämmas. Dom är ju inte moderater!

Som jag sagt tidigare. Vi har olika måttstock. Vi kräver mer av vissa än av andra. Kanske ska vi tolka detta positivt. Av Socialdemokrater och andra till vänster kan man faktiskt förvänta sig högre moral och omdöme. Av Moderater och resten av den Brunblå sörjan däremot kan vi inte förvänta oss samma höga moral och omdöme! Är det så vi ska tolka det? Med tanke på Ulf Kristerssons alla skandaler så blir jag ännu mer övertygad.

Läs:
Barnkonventionen trumfar utlänningslagen: 14-åring får stanna. – Dagens Nyheter (låst artikel)
Billström och Strandhäll i twitterbråk om utvisning. – Expressen
Bröt mot interna reglerna – åkte utomlands över julen. – Kvällsposten
Riksdagsledamot ber om ursäkt för utlandsresa. – Dagens Nyheter
Moderaternas Tobias Billström är stolt över sin hjärtlöshet. – Andreas Magnusson på Magasin Para§raf
Moderaterna struntar i barns rättigheter. – Unga Örnar på Svenska Dagbladet debatt

1 kommentar

Under Tobias Billström

Ett svar till “Den där Tobbe

  1. John Jönsson

    Nu är det ju inte tal om att man ska ”straffa” flickan eller ens familjen, utan beslutet bygger (byggde) på att de saknar asylskäl och således också anledning att bo i Sverige. Det ska således inte ses som ett straff eftersom att man då utvisar familjen till Libanon där fred råder och anser att familjen kan leva ett fullgott liv där istället för här.

Lämna en kommentar