Den där sommartiden

» Ett bekymmer.

Har ni ställt om alla klockor? Två gånger om året ska man går runt och ändra om alla klockor. Hur noga man än är så kommer man dagen efter på att man missat någon! Så’na där väggklockor som har radiokontakt med någon tidssignal är praktiska. Fast den jag har rättar sannerligen inte sig automatiskt. Jag får plocka ner den, plocka ut batteriet och så sätta i det igen. Då ställer den sig på 12:00. Sedan får man placera den vid ett fönster och hoppas på att efter 15-30 minuter så får den kontakt och ställer sig rätt.

Ur led är tiden

Sedan ska vi inte tala om digitala klockor. Som ju inte har något standardiserat sätt att ställa in tiden. Bruksanvisningen har man naturligtvis inte sparat. Men efter lite experimenterande så brukar det lösa sig. Tryck in knapp A. Håll sedan knapp B intryckt medan du ändrar timtalet med knapp C och D. Tryck därefter in knapp E för att ändra minuttalet med knapparna C och D. Släpp sedan knapp B och tryck in knapp A på nytt för att bekräfta rätt tid och starta urverket. Var noga med att inte trycka in knapp F eftersom detta startar alarm nästa morgon klockan 04:30! Ungefär så är det. Fast lite varianter med nästa klocka. Sedan gäller det att komma ihåg hela proceduren om ett halvår när klockorna ska tillbaka.

Sedan gäller det ju om att komma ihåg när man ska skruva fram klockan och när man ska skruva tillbaka klockan. Jag tänker på att det är GMT/UTC +1 eller +2 timmar. Som gammal DX-are / kortvågslyssnare sitter det här med GMT / UTC i ryggmärgen. GMT = Greenwich Mean Time eller UTC = Universal Time Coordinated är ju i princip samma sak. Svensk tid är GMT + 1 timme, så på sommaren blir det GMT + 2 timmar. Alltså ska man öka upp med en timme på sommaren.

Ursprungligen handlade det hela väl främst om att spara energi genom att utnyttja ljuset på kvällarna bättre. Daylight saving time pratar man ju om på engelska. Men de flesta har nog konstaterat att det skapar mer problem än det löser problem att ställa om klockorna två gånger om året. Alltså har väl t.ex. EU bestämt att det får vara ett slut på komplikationerna. Nu ska vi bara komma överens om vilken tid som ska användas året runt. Så långt har man nämligen inte kommit inom EU. Det har kommit viktigare saker så vi får fortsätta skruva fram och tillbaks. Många tycker ju att ”Sommartid” låter trevligare än ”Vintertid”. Ljusare kvällar låter väl bra. Själv tycker jag att ”Normaltid” låter bättre än ”Ställ om klockan tid”. Normaltid är den tid då solen står som högst mitt på dagen, klockan 12. Att använda ”Sommartid” hela året skulle ge fruktansvärt långa och mörka morgnar under vinterhalvåret.

Alltså hoppas jag verkligen att vi slutar ställa om klockorna på sommaren. OCH att vi istället behåller Normaltid året runt. Det blir precis lika många ljusa timmar oberoende av vad klockan visar. Men fruktansvärt mörkt på morgonen under vintern om vi ska köra ”sommartid” även vintertid.

Läs
Sommartid för oss närmare Ryssland. – Aftonbladet debatt

Lämna en kommentar

Under Sommartid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s