Politisk lekstuga

» Väx upp barnrumpor!

Det började med att Vänsterpartiet tyckte att de pensionärer som hade lägst pensioner faktiskt hade för låga inkomster. Alltså lyckades man övertyga Socialdemokraterna om att införa ett tillägg till pensionen på 1.000 kronor till just den gruppen. Sedan insåg man från partierna i den Brunblå sörjan att man ju inte kunde låta S och V höja pensionerna utan att man själva också ville göra det. Alltså kom man med ett eget förslag, som dock inte var lika specialdestinerat till just de pensionärer som hade lägst inkomster.

Sven tycker dom ska växa upp

Sedan satte ”Hela havet stormar igång”. Partierna som sitter i den s.k. Pensionsgruppen tycker att det är där som man ska diskutera pensionerna. De partierna som inte är insläppta i gruppen (V och SD t.ex.) tycker dock inte att det är riktigt demokratiskt att frågan ska avgöras i en grupp som dom inte har är med i.

Centerpartiet försöker hålla fast vid sitt ursprungliga löfte om att varken förhandla med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. Ett löfte som blir allt svårare att förklara för de egna väljarna eftersom en växande majoritet av dom gärna förhandlar med Vänsterpartiet. Till slut fanns det en hel del förslag till pensionshöjningar. Alla försöker bjuda över den andra, men man utformar förslagen lite olika.

Till slut lyckades S och Mp kompromissa ihop ett förslag som både V och C tyckte var bra. Alltså var man överens på den Rödgröna sidan om hur pensionsförslaget skulle se ut. Och nu lovade Centerpartiet också att stödja den budget som Socialdemokraterna lägger fram eftersom man från C:s sida tycker att denna är bättre än det förslag som kommer från den Brunblå sörjan.

Så då skulle väl frågan vara avgjord? Det är knappast troligt att de båda partilösa vildarna (en SD och en V) skulle rösta för budgetförslaget från den Brunblå sörjan.

Men, då har strategerna inom den Brunblå sörjan läst paragrafer och konstaterat att dom kan utnyttja det faktum att dom har majoritet i just Finansutskottet så man bestämmer att det förslaget som de Rödgröna partierna förhandlat fram och som med största sannolikhet skulle fått majoritet i Riksdagen, det får inte lov att läggas fram för Riksdagen så att dom kan besluta om det. Då riskerar ju deras eget förslag att förlora.

Är det inte dags att växa upp? Det är bara några dagar sedan som partierna i denna Brunblå sörja bestämde sig för att stödja en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson som Sverigedemokraterna i panik lade fram för att få publicitet sedan SCB:s stora väljarundersökning visade att SD fortsatte att tappa stöd och nu låg under siffran från förra valet. I efterhand har man från M, C och L förklarat att man egentligen inte ville att misstroendeförklaringen skulle läggas fram. Men man var ju tvungna att rösta för den ändå för att hålla Jimmie Åkesson på gott humör.

Är det inte dags för partierna i den Brunblå sörjan att växa upp och ta politiken på allvar? Riksdagen är ingen lekstuga. Det är dags för dessa fyra partier i den Brunblå sörjan att acceptera att man faktiskt förlorade valet 2018. Man är faktiskt i minoritet i Riksdagen!

Lämna en kommentar

Under Brunblå sörja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s