Öppna munnen

» Få tummarna ur.

Jag läste en debattartikel på Aftonbladet från en Ann-Marie Lidmark som är ordförande i Tandhälsoförbundet. Det handlar om kostnaden för tandvård. Det är ju så vist i vårt land att om du röker och får lungcancer så ingår behandlingen i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Om du bryter benet så ingår behandlingen i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Om du drabbas av knäproblem och måste operera in ny knäled i knät så ingår behandlingen i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Om du måste amputera benet och får en benprotes så ingår behandlingen i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Men, om du behöver behandling av dina tänder så ingår det inte i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd utan det kan kosta rejält med slantar.

Effekten är att många drar sig för att gå till tandläkaren. Man har helt enkelt inte råd!

Ann-Marie Lidmark argumenterar för det egentligen ganska självklara, dvs att det ska inte kosta mer att gå till tandläkaren än att gå till en vanlig läkare. Ett egentligen ganska självklart beslut som jag är förvånad över att det inte redan är genomfört.

Så farligt är det inte

Enligt den utredning som gjorts skulle reformen kosta 6-7 miljarder kronor om året. Sveriges försvarsbudget ligger i år på nästan 77 miljarder. Dvs en tandvårdsreform skulle kosta ungefär en tiondel av försvarsbudgeten. Denna har man nu beslutat ska nästan fördubblas (från 1,2% av BNP till 2% av BNP). Att argumentera för att vi inte har råd med en tandvårdsreform är rent ut sagt skitsnack! Tandhälsoförbundet föreslår ett gradvis införande som innebär att man börjar med de över t.ex. 70 år och sedan successivt går ner i åldrarna.

Varför händer då inget?

Av de politiska partierna är det Vänsterpartiet och Miljöpartiet som direkt vill införa en reform och anslå pengar till detta. Alla övriga partier säger i princip också Ja, men kan inte få tummarna ur och se till att det anslås pengar. Alltså alla partier förutom ett – Moderaterna?

Moderaterna säger Nej! Detta får mig att återigen påminna om Moderatledaren Ulf Kristerssons syn på vårt välfärdssamhälle. Det här ett direkt citat från hr Ulf Kristersson (m):

– ”Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten.”

Ni får hålla med om att detta förklarar ganska mycket varför Moderaterna hamnar där dom brukar hamna i politiska frågor som handlar om välfärd. Det ska påpekas att citatet har några år på nacken. Det här citatet är drygt 30 år gammalt och från den tiden när Ulf Kristersson var en ung MUF-spoling. Dvs innan han fick börja anpassa sina yttranden till väljarnas syn på saker. Det här är från den tiden då ideologin var viktigare och inte populistisk realpolitik.

Hur som helst ställ kravet på DIN politiker att hen arbetar för att jämställa tänderna med alla andra kroppsdelar.

Det är inte roligt att gå till tandläkaren. Det är inte med förväntan man sätter sig i tandläkarstolen. Men, det är ännu värre när det är klart och man ska gå – och betala!

Läs:
Högkostnadsskydda tandvård – bara M mot. – Debattartikel Aftonbladet
Vem öppnar munnen om dyra tandvården? – Debattartikel Aftonbladet

Lämna en kommentar

Under Tandvård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s