Bakslag i Maktkampen

» Stackars Uffe.

Det var ett tag sedan jag tyckte till om en av alla dessa väljarundersökningar som görs och publiceras. Men Novus har presenterat sin senaste undersökning, som man gör för SVT. En undersökning som verkligen måste vara en katastrof för Uffe. Drömmen om Makten blev mycket otydligare och försvann lite i dimman den här gången. Jag kan nästan se en liten tår i ögat hos Uffe. Går det så här i valet så skiter det sig för hans drömmar.

Undersökningen har faktiskt en hel del ganska stora förändringar sedan förra undersökningen. Vi kan t.ex. se att enligt Novus undersökning så är Socialdemokraterna (30,6%) ensamma större än vad Moderaterna + Kristdemokraterna + Liberalerna samlar ihop tillsammans (30,0%). De Rödgröna partierna skulle få majoritet i Riksdagen då Socialdemokraterna + Vänsterpartiet + Centerpartiet + Miljöpartiet (49,8%) är större än den Brunblå sörjans Moderaterna + Sverigedemokraterna + Kristdemokraterna + Liberalerna tillsammans (48,6%). Att notera är att Miljöpartiet (5,2%) skulle klarat 4%-spärren och faktiskt är större än Liberalerna (5,1%). Däremot är Moderaterna (18,6%) inte ens större än Sverigedemokraterna (18,6%). Kan ni se hur Ulf Kristersson gör allt han kan för att markera avstånd från undersökningen som bara en i mängden och inte så mycket att bry sig om?

Hur som helst, så här ser siffrorna ut. Jämförelse har gjorts dels med förra undersökningen (x) och jämfört med valet 2018 /x/.

Socialdemokraterna – 30,6% (-1,1)  /+2,3/
Moderaterna – 18,6% (-1,1)  /-1,2/
Sverigedemokraterna – 18,6% (+1,2)  /+1,1/
Vänsterpartiet – 7,2% (-1,6)  /-0,8/
Centerpartiet – 6,8% (+1,4)  /-1,8/
Kristdemokraterna – 6,3% (-0,4)  /±0/
Miljöpartiet – 5,2% (+1,7)  /+0,8/
Liberalerna – (+0,1)  /-0,4/

Observera att den första siffran med förändring avser jämfört med förra undersökningen medan den andra förändringen är jämfört med valet 2018. Jämfört med förra undersökningen är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna de stora förlorarna medan Miljöpartiet och Centerpartiet är de stora vinnarna. Jämfört med valet 2018 är Centern och Moderaterna de stora förlorarna. Detta medan Socialdemokraterna får anses vara den stora vinnaren.

Vi kan gissa oss till att det är stödsupportrar från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som bidrar till att öka Miljöpartiet till en bra bit över 4%-spärren. Är dom kvar fram till valdagen? Vilka partier som lyckas komma in i Riksdagen har avgörande betydelse för vem som kan bli statsminister.

Ulf Kristerssons löfte en gång i tiden

Miljöpartiet ökar enligt Novus. – SVT
SVT/Novus: Miljöpartiet ökar – M och SD lika stora. – Expressen
Miljöpartiet ökar – över spärren i ny mätning. – Aftonbladet

Lämna en kommentar

Under Ulf Kristersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s