Om fiffel

» Och reaktioner på fiffel.

2018 infördes en lag som innebär att de politiska partierna måste redovisa vem man får pengar från. Privatpersoner eller företag. Är en gåva mer än ett halvt basbelopp (just nu 24.150 kronor) så måste man redovisa vem som skänkt pengarna. En rimlig lag som gör att det går att se om ett parti gjort sig beroende av någon (eller ett företag) och i samband med det kan misstänkas för någon form av muta eller att bli beroende av en person eller företag.

För att testa hur våra partier är villiga att följa den lag man själva stiftat så har TV4:s Kalla Fakta låtit företagare ringa upp partierna för att kontrollera om det kan finnas något sätt att kringgå reglerna så att dom slipper skylta med sitt bidrag. Tre partier har tillräcklig moral för att direkt tacka Nej till erbjudandet. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet är de partier som har högst moral.

Vi är alla små helgon

Men, fem partier erbjöd hjälp med att kringgå reglerna. Socialdemokraterna och alla de fyra partierna i den Brunblå sörjan (Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna). Erbjudandena från partierna handlade främst om att gåvan skulle ges via någon bulvan som var villig att stå för gåvan. Eller att man delade upp gåvan i ett antal mindre gåvor från olika personer. Villigheten att kringgå lagen var större än moralen att följa lagen.

Snabbast att reagera var Socialdemokraterna som omedelbart gav den ansvariga sparken. Ekonomichefen Magdalena Agrell är inte längre ekonomichef. Men än så länge har jag inte sett något om reaktionerna från andra partier, dom i den Brunblå sörjan.

Detta följer ett vanligt scenario. Det finns politiker som trampar rejält i klaveret lite då och då. Det gäller alla partier. Vi har exemplen med ett antal granskningar som gjorts under åren av var riksdagsledamöterna är folkbokförda. Bor man tillräckligt långt från Stockholm så kan man få bidrag från Riksdagen för övernattningslägenhet och extra traktamente. Här finns det en hel del skillnader i hur partierna reagerar. Vid senaste granskningen var det ju bland annat en socialdemokratisk riksdagsledamot som var skriven i ett fritidshus där han uppenbarligen inte bodde. Han lämnade omedelbart sitt uppdrag!

Vid tidigare granskning har t.ex. Moderaternas Elisabeth Svantesson avslöjats med att vara skriven i familjens sommarstuga. Resten av familjen däremot bodde i familjens bostadsrätt i Stockholm. Fritidshuset låg dock tillräckligt långt från Stockholm för att Moderaternas finansministerkandidat skulle hinna få ut mer än 40.000 kronor extra innan det avslöjades. Men någon effekt på Elisabeth Svantessons politiska karriär blev det inte. Hon är fortfarande Moderaternas finansministerkandidat. Hade hon varit socialdemokrat hade hon fått lämna den politiska karriären omedelbart. Vid tidigare avslöjanden har vi t.ex. haft en liberal politiker som valde att sitta kvar under lång tid utan att ens närvara i riksdagsarbetet. Men uppbära arvode fortsatte hon med.

Nu ska det bli spännande att se hur partierna i den Brunblå sörjan gör med sina ekonomiansvariga som är villiga att fiffla för att kringgå lagen. Än så länge har jag inte sett några reaktioner. Men kraven på moral är ju olika hög, det vet vi sedan innan.

För övrigt läste jag en intervju med ovan nämnda Elisabeth Svantesson i Dagens Industri. Där försvarar hon bland annat Moderaternas påstående om att Socialdemokraterna kommer att höja skatter med 46 miljarder. Återinförd Fastighetsskatt och sänkta Ränteavdrag bland annat. Trots att S förnekar detta så tycker hon att det är vanlig ”konsumentupplysning” att berätta detta. Jag kallar det att ljuga. Men, det är ju uppenbarligen Elisabeth Svantesson bra på. Må vi slippa henne som Finansminister i vårt land.

För övrigt så kommer Moderaterna om dom kommer till makten att:
* Halvera sjukpenningen.
* Införa en maxgräns på två månaders sjukskrivning.
* Avskaffa A-kassan.
* Återinföra dödsstraffet.
* Avskaffa hela den svenska Välfärdsstaten.

Jag vet att Moderaterna förnekar detta. Men jag tycker det är ren ”konsumentupplysning” att berätta detta. Låt oss än en gång påminna om följande citat från Ulf Kristersson:

– ”Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten.”

Läs (och titta):
Kalla fakta: Partiernas hemliga pengar del 1 – säsong 2022. – TV4
Socialdemokraternas ekonomichef entledigas. – Sveriges Radio
S petar ekonomichef efter bidragsavslöjande. – Dagens Industri
Svantesson: Jag vågar fatta beslut. – Dagens Industri

Lämna en kommentar

Under Politisk moral

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s