Vi närmar oss

» Valdagen.

I dag fick jag mitt röstkort i brevlådan. Det är uppenbarligen så att Valmyndigheten anser att man ska handskas varsamt med våra skattepengar. Om vårt statliga alternativ Postnord har en uppdelning i A-post och B-post beroende på hur bråttom det är så valde uppenbarligen Valmyndigheten att använda C-post. Dvs det är inte alls bråttom med utdelningen. Det gör inget om vi fick det denna veckan eller om det möjligen kommer fram nästa vecka. Det var nämligen Citymail som delade ut breven. Citymail ägdes en gång i tiden av den norska Posten men ägs idag av tyskt kapital, Cimase Capital Consult GmbH i Hamburg. Affärsidén är att dela ut masspost från företag och myndigheter och genom att bara dela ut försändelserna var fjärde dag samt vägra ta emot våra privata brev.

En normal vecka så kanske Postnord kommer på måndag, på onsdag och på fredag. Detta medan Citymail kommer på en torsdag. Det kommer alltså post tre dagar av fyra. Men den femte dagen kommer ingen alls. Vi klagar på Postnord för att dom bara kommer varannan dag numera. Men Citymail kommer undan kritik trots att dom alltså plockar russinen ur kakan och bara tar de lönsamma försändelserna och delar ut dessa var fjärde dag.

Jag tycker att vi återinför ett postmonopol och sedan kräver vi att detta statliga monopol ska dela ut sina försändelser varje dag och erbjuda privatpersoner rimliga kostnader. Samtidigt ska vi sluta kräva att postmonopolet betalar in ett överskott till statskassan varje år. Vi ska istället kräva bästa service – i HELA landet!

Fast det var ju egentligen inte det jag tänkte skriva om. Vi får alltså våra röstkort under dessa dagar. Kanske har några fått dom före mig, och andra får dom efter mig. Har du inte fått ditt röstkort inom de närmaste dagarna så får du kontakta Valmyndigheten, för då har något gått fel.

Se till att fylla valurnan

Från den 24 augusti kan man förtidsrösta. Om man befinner sig på annan ort än där man är folkbokförd så är ju detta ett sätt att få rösta. Eller om man vet att man av olika anledningar är upptagen på valdagen 11 september. Det behöver inte ens finnas någon speciell anledning för att man ska få förtidsrösta. Man kan helt enkelt göra det för att man tycker det är behändigare.

Jag tjänstgör som valförrättare på valdagen. Något jag har gjort under många val nu. Vi är inte lika förtjusta i förtidsröster. Detta eftersom dom gör att rösträknandet tar längre tid. Förtidsröster kan nämligen inte stoppas ner i valurnan förrän efter att vallokalen stängts och alla andra röster redan befinner sig i valurnan. Man kan nämligen ändra sig om man har förtidsröstat. Om du har förtidsröstat kan du på valdagen gå till din vallokal, legitimera dig och rösta igen. Har vi i vallokalen hunnit få din förtidsröst så kan du få tillbaka denna. I annat fall så ser vi i vallängden att du varit och röstat när vi ska stoppa ner din förtidsröst och då ska din förtidsröst makuleras.

Men bättre en förtidsröst än ingen röst alls. Jag vill verkligen uppmana alla att verkligen gå och rösta. Den som inte gjort vad man kunnat för att påverka utvecklingen ska inte komma i efterhand och klaga. Att inte gå och rösta är ju verkligen ett sätt att visa att man är nöjd med det som gäller idag. Men någon chans till påverkan får man inte. Så gå och rösta!

Sedan tycker jag naturligtvis att du ska rösta rätt också. I mitt sätt att se på vår utveckling är en röst på Vänsterpartiet det rätta. Ett parti som inte gör skillnad på människor baserat på ursprung, hudfärg, religion, kön osv. Det är också ett parti som tycker att vi alla ska bidra till vårt samhälle efter förmåga och att samhället sedan ska stötta de som har behov efter hur stora behov man har. Det handlar om att det finns en sjukvård som ger alla en rimlig vård, oberoende av var man bor, kön osv. Vi har en skola som stöttar alla. En skola som har till syfte att ge ALLA en bra utbildning och start i livet, inte som har till syfte att skapa så stor aktieutdelning som möjligt till ägaren. Det handlar om att se till att vårt samhälle är tillgängligt för alla. Att föreningsliv får förutsättningar att fungera. Att det finns kultur tillgängligt för alla. Att det finns kommunikationer som fungerar för alla och som inte skadar vår samhälle mer än nödvändigt. Och, att detta finns tillgängligt till en rimlig kostnad för den resande. Och, inte minst viktigt, att vårt gemensamma samhälle vårdar vårt klot så att det finns kvar för kommande generationer.

Gå och rösta, senast den 11 september. Och, rösta rätt – rösta vänster!

Vänstern visar vägen

Lämna en kommentar

Under Valet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s