Rapport från vårt södra grannland

» Och dessa sverigedumokrater.

Det var val i Danmark igår. Tipsen var att det skulle bli ganska dött lopp mellan de ”röda” och de ”blå” och där det nystartade Moderaterne skulle få en vågmästarställning och kunna avgöra vem som skulle få bli statsminister. Nu gick det tydligen inte så, utan när det är sluträknat har tydligen de ”röda” under Mette Frederiksen faktiskt lyckats få egen majoritet. Fast hur regeringen ska se ut är inte avgjort. Det är möjligt att Mette Frederiksen väljer att plocka in från mitten också.

Det danska systemet är lite annorlunda än det svenska. Bland annat har man en lägre spärrgräns för småpartier (2% istället för 4%). Resultatet är att i det danska Folketinget finns det nu 12 partier. Fast några lyckades ändå inte ta sig in. T.ex. Kristendemokraterne och helt nya Frie Grønne. I redovisningarna ser jag att pajasen och koranbrännaren Rasmus Paludans Stram Kurs inte ens finns med. Jag såg att han är självutnämnd ärkebiskop i den av honom själv grundade Sankt Jakob Mordödarens kyrka. Det ska påpekas att ”mor” inte har med ”mamma” att göra utan ”morer”, dvs araber. Det är egentligen förunderligt att en knäppgök som den pajasen har lyckats få så stor publicitet i Sverige!

Hur som helst, så här ser resultatet ut. Procentandel, förändring sedan förra valet och antal mandat i nya Folketinget.

Röda
Socialdemokratiet  27,5% (+1,6) 50 mandat
Radikale venstre  3,8% (-4,8) 7 mandat
Socialistisk folkeparti  8,3% (+0,6) 15 mandat
Enhedslisten  5,2% (-1,7) 9 mandat
Alternativet  3,3% (+0,3) 6 mandat

Blå
Venstre  13,3% (-9,9) 23 mandat
Danmarksdemokraterne  8,1% (+8,1) 14 mandat
Liberal alliance  7,9% (+5,6) 14 mandat
Konservative folkparti  5,5% (-1,1) 10 mandat
Nye borgerlige  3,7% (+1,3) 6 mandat
Dansk folkeparti  2,6% (-6,1) 5 mandat

Moderaterne  9,3% (+9,3) 16 mandat
Kristendemokraterne  0,5% (-1,2) 0 mandat
Frie Grønne  0,9% (+0,9) 0 mandat

Det danska Folketinget har 179 platser. Två kommer från Färöarna (en röd och en blå) och två kommer från Grönland (båda blev röda). Alltså precis en majoritet genom 90 mandat till det röda lägret. De båda största förlorarna är Venstre (som alltså är ett högerparti) och Dansk Folkeparti vars storhetstid nu är över. En hel del av dessa har gått till ett nytt missnöjesparti på högerkanten, Danmarksdemokraterne

Dagens Sverigedumokrat

Dagens titel får trots allt gå till Christopher Jarnvall som helt nyligen blev SD:s kommunalråd i Norrköping. Bland annat känd för att ha krävt att polisen skulle använda mer våld mot brottslingar. Han har nu avslöjats med att ha sålt försvarshemligheter till främmande makt. Vid sekelskiftet jobbade han vid informationsavdelningen på Försvarsmakten. Samtidigt drev han ett eget företag med informations- och konsultverksamhet. Vid den här tidpunkten hade de nordiska länderna kommit överens om en gemensam upphandling av helikoptrar till försvarsmakten. Då passade Christopher Jarnvall på att sälja information om upphandlingen till en av intressenterna. Han fick minst en kvarts miljon i betalning. Den militära underrättelsetjänsten Must och Säpo kopplades in.

”– Jag kan säga så här, hade jag känt till att det var sekretessbelagt hade jag inte lämnat ut det. Jag hade inte en aning om att det här var känslig information.”

Ett ytterst kompetent yttrande från en som jobbar inom Försvarsmakten och tar betalt för att lämna information till ett företag i ett annat land i samband med upphandling av militär materiel. Och han begrep inte att det var ett problem? Man blir förundrad över vilka som jobbat med SD:s pestspridare Riks. Vi minns alla Christopher Jarnvalls kollega Rebecka Fallenkvist. Hon med ”Helg Seger” och som främst hittade snusk i Anne Franks dagbok. Visst blir man imponerad över dessa sverigedumokrater.

Så där lite apropå SD så läser jag att när Kalmar FF:s fotbollslag i helgen skulle äta lunch i ett konferensrum på Radisson Blu Royal Park i Solna innan matchen mot Hammarby så möttes man i rummet av en teckning med hakkors. Någon hade ritat en teckning med hakkors och blommor och hängt upp i lokalen. Konferensrummet hade inte städats efter den tidigare hyresgästen. Dagen innan hade SD-kvinnor använt lokalen för förbundskongress. Tänk att man inte blir förvånad!

Och när vi nu är inne på nassarna så har åtalet mot Theodor Engström för terroristbrott nu lagts fram. Han mördade ju psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i samband med Almedalsveckan och åtalas också för planer på att även attackera Annie Lööf. Tydligen hade han planer på att attackera andra personer också. Men dom planerna var inte lika långt komna. Theodor Engströms koppling till nazistiska NMR är väldokumenterad. Tydligen var även hans mamma medlem av NMR. Själv hade Theodor Engström tidigare setts med SD-material.

För övrigt såg jag att ett 30-tal svenska NMR:are blivit utslängda från Norge i dagarna efter våldsamma upplopp i Oslo. Ja, alla blev tydligen inte utslängda, någon fick uppenbarligen föräldrarna komma och hämta istället. Visst känner vi oss stolta över att vara svenskar.

Läs:
SD-kommunalråd sålde hemliga uppgifter till utlandet. – Dagens Nyheter
Kalmar FF möttes av hakkors: Spelarna rev ner det. – Aftonbladet sportbladet
Theodor Engström åtalas för terroristbrott. – Arbetaren
Danska valet: Rött mot majoritet. – Helsingborgs Dagblad
Mette Frederiksen vinnare när sista tiondelen räknats. – Dagens Nyheter
Vändningen i natt: Röda blocket vinner. – Svenska Dagbladet

1 kommentar

Under Danmark

Ett svar till “Rapport från vårt södra grannland

  1. Ping: Rapport från vårt södra grannland - Bloggfeed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s