Folkets representanter

» Eller vems?

Visst är det så att vi alla tycker att våra politiska representanter i så stor utsträckning som möjligt ska utgöra ett genomsnitt av väljarna. Något som vi alla vet inte är möjligt, men målsättningen måste vara att vi ska sträva efter något sådant.

Om våra riksdagsledamöter i allt för stor utsträckning lever ett helt annat liv än vad deras väljare lever finns det en stor risk för att dom har svårt för att sätta sig in i hur en normal svensk lever. Då finns det också en stor risk för att de beslut man fattar i riksdagen inte blir de bästa för väljarna utan snarast för den grupp i samhället som beslutsfattarna själva kommer från.

Vi har nog också våra fördomar om var de olika partiernas förtroendevalda kommer från för bakgrund. Fördomar som kanske inte alltid överensstämmer med verkligheten. Men, visst tror vi att lantbrukare är kraftigt överrepresenterade inom Centerpartiet. Lärare är överrepresenterade inom Liberalerna. Frikyrkopastorer är överrepresenterade inom Kristdemokraterna. Företagare och miljonärer bland Moderaterna. Fackföreningsfolk bland Socialdemokraterna. Miljövänliga hantverkare bland Miljöpartiet. Offentliganställda jobbare inom Vänsterpartiet. Vanliga missnöjda knegare inom Sverigedemokraterna. Visst har vi fördomar i dessa riktningar? Det är bara att erkänna!

Jag såg i Dagens ETC en sammanställning av stora aktieinnehav bland våra riksdagsledamöter. Det finns en regel som innebär att alla riksdagsledamöter måste redovisa alla aktieinnehav dom har som överstiger två prisbasbelopp – i år motsvarar detta 96.600 kronor. Regeln finns till för att det ska vara lättare för media, väljare och andra granskare att hålla koll så att politiker inte ska kunna misstänkas fatta beslut som gynnar dom själva ekonomiskt framför att fatta beslut som är bra för landet.

Vi är nog många som äger en liten aktiepost här och där. Jag har själv en liten aktieportfölj. Den är dock inte så stor att den skulle ha behövt redovisas. Totalt ligger nog aktierna på ungefär 75.000 kronor. I fem olika bolag med en post mellan knappt 30.000 till knappt 10.000. Alltså skulle jag inte behövt redovisa något.

Det handlar alltså om två basbelopp i varje enskilt företag som måste redovisas. När man tittar i redovisningen så är det kanske inte så stor överraskning att det parti som har flest riksdagsledamöter med aktieposter av den här storleken är Moderaterna. 22 av partiets 68 ledamöter äger minst en aktiepost av den här storleken. Men, tittar vi på de stora aktieägarna så ser vi en lite mer förvånande situation. De två riksdagsledamöter som har störst aktieinnehav är faktiskt två sverigedemokrater. Mattias Bäckström Johansson och Oscar Sjöstedt följt av tre moderater, Camilla Brunsberg, Helena Bouvengg och Louise Meijer. På tio-i-topp hittar vi faktiskt 5 sverigedemokrater, 4 moderater och en stackars centerpartist.

Tittar vi på antalet redovisade aktieposter av den här storleken så leder faktiskt Sverigedemokraterna med 95 innehav, Moderaterna med 79 innehav. Det är dessa två partier som dominerar totalt. Socialdemokraterna (som ju är största parti) redovisar 17 innehav, Centerpartiet 15 innehav, Miljöpartiet 8 innehav, Kristdemokraterna 5 innehav, Liberalerna 3 innehav och Vänsterpartiet 0 innehav.

Men, det trodde ni kanske inte? Att det fanns en mängd förmögna aktieägare inom Moderaterna är kanske ingen förvåning. Men, att vi hittar i princip ännu fler från den gruppen inom Sverigedemokraterna? Det hade ni nog inte förväntat er. Bilden av SD som ”de missnöjda knegarnas parti” rämnade rejält. Det är ju snarast ”de missnöjda miljonärernas parti” det handlar om. Det ska man kanske ha i åtanke när vi ser hur ”bra” samarbetet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna trots allt fungerar både på riksplan och i många kommuner. Dom har mycket gemensamt och gemensamma intressen att gynna!

Dagens ekonominyhet

Jag ser att priset på råolja fortsätter ner. Just nu rapporteras det att priset på världsmarknaden ligger på det lägsta på ett år. Priserna vid macken fortsätter att sjunka.

Läsa:
Så investerar riksdagens politiker – SD-toppar har aktier för miljoner. – Dagens ETC
Oljepris lägsta på ett år – billigare vid macken. – Svenska Dagbladet Näringsliv

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Folkets representanter

  1. Ping: Folkets representanter - Bloggfeed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s