LAS är inte Knas

LAS, Lagen om anställningsskydd antogs i den svenska riksdagen på 70-talet i full politisk enighet. Det var alltså ingen stridsfråga på den tiden. Det sågs som självklart att arbetsgivarens makt att sparka folk som det passade honom måste på något sätt begränsas.

las

Men, nu ska alltså LAS ”moderniseras”. Och trots ”Januariöverenskommelsen” är det uppenbart att det råder stor oenighet. Vänsterpartiet har hotat med att man kommer att göra allt man kan för att fälla regeringen om den utredning som lagts fram läggs fram till Riksdagen för beslut. De fackliga organisationerna protesterar kraftigt mot de förslag som utredningen lägger fram och som innebär kraftigt ökade möjligheter för arbetsgivaren att själv välja ut vilka man vill säga upp. Den minskar samtidigt de fackliga organisationernas möjlighet att stoppa uppsägningar som man anser vara felaktiga.

Det står nu också klart att Socialdemokraterna INTE ställer upp på de förslag som läggs fram av utredningen. Den springande punkten är att det står i Januariöverenskommelsen inte bara att LAS ska ”moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad”. Det står också att ”en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls”. Och det är på den punkten som Socialdemokraterna är missnöjda. Utredningen är snarast ett beställningsverk från arbetsgivarsidan.

Det ska faktiskt bli riktigt spännande att se om Socialdemokraternas motstånd är hållbart? Vill Centern och Liberalerna riskera en regeringskris för att få igenom ett beställningsverk från arbetsgivaren? Står Vänsterpartiet fast vid sitt hot om att fälla regeringen? Är Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedumokraternas vilja att fälla regeringen större än viljan att få igenom ett beställningsjobb från Näringslivet?

Spännande!

Jag kan inte låta bli att ta upp ett exempel på att arbetsgivaren redan i dag gör sig av med misshagliga. Ta det här exemplet från högerstyrda Båstads kommun här nere i Skåne. Två visselblåsare anmälde om svåra missförhållanden inom socialtjänsten i Båstad. Den ena köptes snabbt ut och den andra sades upp pga arbetsbrist! Nu stämmer Yasra Delpisheh, som rapporterade om missförhållandena och strax efter blev överflödig och uppsagt, Båstads kommun.

Läs en del kommentarer här och där:
Tre till får undantas från las-lista vid uppsägningar. – Svenska Dagbladet
Nej, anställda har inte för mycket trygghet. – Aftonbladet
Nu är C och L ut-lasade. – Svenska Dagbladet
Löfven kritiserar nya las-utredningen: Obalans. – Helsingborgs Dagblad
LAS-förslaget handlar om maktfördelning i arbetslivet. – Aktuellt i Politiken (S)
Båstad stäms för brott mot visselblåsarlagen. – Dagens Samhälle

Lämna en kommentar

Under LAS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s