Välkomna till ett nytt år

» Med lite gnäll.

Ni som ville sova i natt, fick ni sovit? Det hör ju till svensk tradition att smälla av fyrverkerier vid nyår för att fira det nya året. Ett agerande som skapar ständiga bekymmer med många hundägare vars hundar blir helt förtvivlade av det, för dom, helt obegripliga oväsendet. Varje år får vi denna debatt. Hundägare som blir förtvivlade på ena sidan och barnrumpor som fascineras av att det smäller på andra sidan!

Gott Nytt År

Jag vill poängtera att jag uppskattar också riktiga fyrverkerier kring tolvslaget för att fira det nyanlända året. Däremot har jag mycket svårt för att acceptera smällandet som pågår alla mellandagarna. För att inte tala om hela kvällen fram till midnatt då det är ett evigt smällande. På dagens sociala medier blir det debatt i ämnet vid varje nyår. Jag såg en hundägare som i en lokal grupp undrade om han skulle sluta med att ta allergihänsyn, hålla hunden kopplad av hänsyn till de som är hundrädda, strunta i att plocka upp efter sin hund och fritt låta hunden stå och skälla när det passar denna. Ett inlägg som verkligen retade upp fyrverkeriälskarna. Som inte tyckte att vi som är lite kritiska har förstått att det är en långvarig svensk tradition med fyrverkerier vid nyår.

Jag vill poängtera att jag också uppskattar ett vackert fyrverkeri kring tolvslaget, för att fira att vi inträder i ett nytt år. Men jag uppskattar inte barnrumpor som springer omkring i en vecka innan och slänger smällare. Jag vill snarast säga att jag inte har någon som helst acceptans för ett sådant beteende. Jag har inte heller någon förstående för alla de som håller på och smäller och skickar fyrverkerier under hela kvällen. För att inte tala om alla dessa som inte kan plocka upp allt sitt skräp efter sig. På vissa ställen ser det för djävligt ut.

Gott Nytt År

Men jag vill också poängtera att jag kan se att en hel del har plockat upp efter sig ordentligt också. Det är inte ALLA som missköter sig. Vi ska ge en eloge till de som sköter sig. Som bjuder på ett vackert fyrverkeri vid 12-slaget och sedan städar upp efter sig.

Jag har inte heller någon förståelse för försäljarna. Det är en yrkesgrupp som ligger i botten. En reklambroschyr som hamnade i brevlådan poängterade med stora bokstäver att det inte krävdes polistillstånd. Det är väl där barnrumpornas smällare kommer från. Som inte fyller någon som helst funktion än uppfyller deras barnsliga fascination av att det smäller.

Mitt önskemål är att det krävs polistillstånd för inköp av ALLT fyrverkeri. Sedan ska det inte vara svårt att få ett polistillstånd för att fyra av ett rejält fyrverkeri vid 12-slaget. Eller om man nu vill fira något annat som en 50-årsdag eller bröllopsdag osv. Men där räcker det.

Ha en god fortsättning på det nya året.

Lämna en kommentar

Under Fyrverkerier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s