Hur bor du?

I lokaltidningen råkade jag i dag se en artikel som berättade att ett nybyggt höghus i Helsingborg hade nominerats till något som hette Kasper Kalkon-priset. Ett pris som delas ut varje år till ett bygge som är extra vidrigt. Det är Arkitekturupproret som arrangerar omröstningen varje år. Det hela som en reaktion på Kasper Salin-priset som har delats ut sedan 1962 av bransch-/lobby-/fackorganisationen Sveriges Arkitekter och som är det förnämsta arkitekturpriset man kan få i Sverige.

Lilla My är irriterad

Nu är det ju uppenbart att det här handlar om tycke och smak. Det finns ingen ”sanning” eller facit. Så var t.ex. vinnaren av Kasper Salin-priset 2017 även nominerat till Kasper Kalkon-priset! Att någon arkitekt har ritat kåken betyder ju också att det finns någon som har gillat det hela. Hur anskrämligt det hela än ser ut. En arkitekt (eller flera…) har ritat, någon har valt ut bygget och någon har byggt det hela. Det måste ju betyda att det har funnits några som gillat det hela. Fast man kan ibland undra?

Hur som helst så via den här länken så kan ni titta på de byggen som är nominerade för 2018 års pris. Kanske kan ni rösta själva? Fast jag fick ett gott skratt när jag läste att man på Arkitekturupproret samtidigt hade spårat upp hur de arkitekter bodde som hade ritat de värsta modernistiska betong- och glasskapelserna. Man kan ju tro att dom tycker om den typen av byggen och själva ville bo där. Men icke! Dom bodde nästan uteslutande i exklusiva gamla 20-talshus på fina adresser. Dom vill uppenbarligen inte själva bo i de skapelser dom ritar fram!

Jag funderar själv på att nominera ett annat nybygge i Helsingborg till 2019-års Kasper Kalkonpris. På den tomt där tidigare den gamla Färjestationen låg bygger man just nu ett antal anskrämliga mörka fula skrytbyggen som totalt förstör utsikten för alla andra. Det här är dyrt och exklusivt – och fult! Om man jämför med grannen, Norra Hamnen, som består av lika exklusiva byggen som inte vem som helst har råd med så är det en mils skillnad. Detta är ljusa byggen med gott om plats mellan huskropparna. Det nya är höga anskrämliga hus i mörkt tegel som står tätt inpå varandra för att krama ut så mycket som möjligt.

Om det finns ett Kalkonpris för löjliga namn på områden så är det här området som också ska inkludera hotell och konferensanläggning en klar kandidat. Någon har kommit på den svengelska ordvitsen SeaU. Jag undrar om uppfinnaren av detta löjliga namn kollade upp vad Seau betyder på olika språk innan man valde det så hade man nog avstått från idén. Seau på franska betyder hink. En franskspråkig turist till Helsingborg möts alltså i Centrum av en stor hink! Om du vill se hur reklammakarna vill att vi upplever det hela så kolla hemsidan.

Varför kan man inte prata svenska i Sverige? Varför låter vi reklammakarna och andra genomföra den totala angliseringen av det svenska språket. Det är inte ”tufft”, ”fint” eller ”fyndigt” att stoppa in engelska termer i allt. Det är FÅNIGT!

1 kommentar

Under Arkitektur

Ett svar till “Hur bor du?

  1. Alona Haydel

    You are a great writer. Do you have any more sites?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s