Försäkringskassans kris, kapitel femtiotolv

Försämringskassan

Det står nu klart vilken taktik Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) och hennes stödtrupper valt för att skylla ifrån sig när det gäller Försäkringskassans grundstötning. Skulden till det hela ligger, enligt den moderata taktiken, i det beslut den förra regeringen tog och som innebar att den övervakande myndigheten Riksförsäkringsverket slogs ihop med de olika fristående Försäkringskassor som fanns i varje län. Moderutternas husorgan Svenska Dagbladet skriver t.ex. under rubriken ”Dyrt att städa efter S på Försäkringskassan” att det är just denna sammanslagning som är skulden. Och ett antal andra moderater har i bloggar och tidningsartiklar lydigt ställt upp för att försvara sin socialförsäkringsminister och visat sin okunnighet när dom instämt i falsarierna. Sanningen är att det är ”rent struntprat” för att vara uppriktig. Detta beslut (som togs i politisk enighet) behövde inte alls innebära de problem som sedan uppkommit. De nedskärningar i anslagen (som minskat personalen med cirka 2500 årsarbetare) har inte den förra S-regeringen ansvar för. Det har Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) ansvar för. De allt mer tillkrånglade regler som införts för att jaga sjuka och föräldralediga har införts av ovan nämnde Socialförsäkringsminister. Den arbetsorganisation som bär ett stort ansvar för fiaskot, och som innebar en kraftig centralisering av handläggningen till ett fåtal ”anonyma produktionsfabriker” istället för den lokala handläggning med personlig kännedom som fanns innan, har beslutats av Försäkringskassans ledning. Generaldirektören Curt Malmborg har fått silkessnöret och avgått. Arkitekten bakom dumheterna, Maivor Isaksson, har också fått silkessnöret. En övertro på IT (en satsning som kostat enorma belopp som inte var budgeterade men inte gett den effekt som utlovats) bär också en stor skuld. Ansvariga har som sagts fått gå. Men ansvarig minister, Cristina Husmark Pehrsson (m) fortsätter att visa sin inkompetens och har inte ens vett att avgå!

I dag är det 64 år sedan koncentrationslägret Auschwitz i Polen befriades av Röda Armén och dagen är därför speciellt utmärkt som minnesdag för alla de miljoner offren för Förintelsen under Nazitiden. Det finns anledning att påminna om detta eftersom det fortfarande finns de som försöker förneka att det hela ens skett. Det finns också anledning att påpeka att det inte bara var judar som systematiskt mördades i Nazitysklands koncentrationsläger. Närmare 2 miljoner polacker dog i lägren. Mellan 200.000 – 800.000 romer mördades systematiskt. Även andra grupper som inte passade, funktionshindrade, homosexuella och politiska motståndare spärrades in för att dö. Det ska också påpekas att de flesta inte dog i läger i Tyskland, utan den stora majoriteten dog i läger i Polen och Sovjetunionen. Men ansvaret hade den nazistiska ideologin. Egentligen fanns det tre stora läger i Auschwitz. I nr 1 dödades cirka 70.000 polska intellektuella och sovjetiska krigsfångar. I nr 2 (Birkenau) mördades cirka en miljon judar och 19.000 romer. Läger nr 3 var ett s.k. arbetsläger för företaget IG Farben

Det är därför så ofattbart att just judar som utsatts för detta i sin egen stat inte har förstånd att behandla andra människor på ett värdigare sätt.

Slutligen noterar jag att jag väcktes av min väckarklocka tidigt i morse. Nu kanske ni undrar vad det är som är så speciellt med detta? Jo, jag vaknade av att jag fick väckarklockan i huvudet. Den katt som är inneboende i samma bostad som undertecknad skribent fick helt plötsligt under natten för sig att det vore trevligt att ligga och sova på det lilla skåp som står vid sidan om min säng och på vilket bland annat väckarklockan står. Och om ni tror att katter är smidiga djur så har ni inte träffat Mio!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s