Höjda löner

» Alla vill ha höjda löner.

När jag tittade på gårdagens TV-nyheter var där två inslag om olika yrkesgrupper som var ute på krigsstigen. Underbemanning, dålig organisation och krav på högre löner! Det handlade om barnmorskor (främst i Stockholm) och poliser.

Jag ska dock erkänna att jag alltid blir lite misstänksam när jag ser inslag där någon yrkesgrupp kräver högre löner och hotar med att säga upp sig annars, men det framgår inte vilka löner som betalas ut av reportaget. Jag hörde till och med någon som pratade om att man ju måste ha mat på bordet också!

Jag säger inte att barnmorskor eller poliser inte är värda högre löner. Dom är säkert värda högre löner än de löner som betalas ut idag. Men vi gjorde, jag och hustrun, en liten sökning på nätet på lönerna för poliser och barnmorskor. Det visade sig att dom genomsnittslönerna låg långt över vad jag själv någonsin varit i närheten av i inkomst. Dom ligger också klart över vad min hustru tjänar som förskollärare med akademisk examen osv.

Barnmorskor behövs ändå

Alltså kan vi fastslå att barnmorskor och poliser inte kan ha problem med att försörja sig på sina löner. Fortfarande vill jag påpeka att jag inte motsätter mig att dessa grupper får rejält höjda löner. Det rör sig om personer med stort ansvar, rejäl utbildning och yrken som vi ställer stora krav på. Alltså, höj gärna lönerna. Men när man gör inslag där olika yrkesgrupper kräver högre löner till just dom så är det nog av vikt att man också berättar vilka löner det rör sig om. Så att de som ser inslaget kan göra en bedömning av om det är just dessa grupper som (med hänsyn till vad vi själva tjänar) ska prioriteras när våra skattepengar ska användas för att höja lönerna för olika yrkesgrupper.

Kanske är det inte just lönen som ska prioriteras utan bemanning, ledning, organisation, arbetstider osv. Saker som också kostar pengar av våra skattepengar.

Krisen är uppenbarligen mycket stor inom förlossningsvården i Stockholm. Moderaternas ansvariga politiker, Irene Svenonius, verkar i varje fall prioritera skattenivån framför allt annat som kan kosta pengar. Kraven på åtgärder kommer från många håll inom Stockholms sjukvård. Men mitt intryck är att Irene Svenonius specialiserat sig på att gömma sig.

Kanske är situationen den samma inom poliskåren. Kanske är det organisationen som behöver förändras. Kritiken mot den centraliserade polisorganisation som den tidigare moderatledda Högeralliansen införde har varit stor. Den har inte varit till fördel för polismannen ute på gatan i varje fall. På senare år har många fler poliser anställts. Antalet platser på polisutbildningen har utökats kraftigt. Det har dock försvårats av att den gamla moderatledda högeralliansregeringen skar ner antalet platser på polisutbildningen för att kunna sänka skatter. Nedskärningar som fortfarande skapar problem.

Alltså. Höj gärna lönerna till t.ex. poliser och barnmorskor (och många andra viktiga grupper som i många fall har klart lägre löner). Men var lite kritisk när man kräver högre löner utan att berätta vilka löner som gäller. Det kanske är ännu viktigare att se över organisationen, ledningen, arbetstider, utbildning och bemanningen!

1 kommentar

Under Löneökningar

Ett svar till “Höjda löner

  1. Ping: Höjda löner - Blogghubb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s