Vad är viktigare än vår miljö?

Egentligen är det fascinerande att det kunnat byggas upp ett så våldsamt motstånd till att även låta flyget betala för sig. Det privilegierade folkets panik inför att få betala någon hundralapp extra för en inrikesbiljett på flyget eller några hundralappar på utrikesflyget är förvånande. Det är ju faktiskt bara en piss i Atlanten. Den föreslagna flygskatten är ju faktiskt i princip lägre än vad flygpriserna har sjunkit på senare tid. Verkligheten är ju faktiskt den att en flygskatt på de nivåer som föreslagits inte kommer att få någon större betydelse på flygpriser och flygresorna.

Flygutsläpp

Verkligheten är snarast den att flygskatten borde vara mycket högre. Det är ju faktiskt rent horribelt att vi i dag skattemässigt faktiskt gynnar det färdmedel som är miljömässigt överlägset sämst. Genom att inte ta ut några skatter på flygets bränsle osv styr vi vårt resande till flyget istället för mindre miljöskadliga transporter.

Alltså är det fascinerande att Näringslivet och Högerpolitiker har uppbådat en sådan våldsam kampanj för att kunna fortsätta skattemässigt subventionera flygbiljetterna. Nu senast läser jag i Dagens Industri en lång artikel om att även det statliga flygplatsbolaget Swedavia ansluter sig till kampanjen för att fortsätta subventionera flyget.

Spännande är att i exakt samma artikel berättar samma Swedavia med lycka om hur flygresandet ökar kraftigt. Kanske är det så att en flygskatt på den nivå som föreslagits möjligen kommer att bromsa upp ökningen?

Inför en högre flygskatt – NU!

1 kommentar

Under Flygskatt

Ett svar till “Vad är viktigare än vår miljö?

  1. Kampanjen från näringslivs / flygindustri / borgerligt håll mot att även flyget ska betala för sig är intensiv. Det är viktigt att fortsätta att sitta bekvämt i sina flygplan utan att behöva betala de avgifter som alla andra resenärer får betala. Faktum är att just svenska inrikesflygresenärer är de mest subventionerade resenärerna av alla. Om biljettpriset gick upp 80 kronor skulle det naturligtvis innebära en katastrof – eller……

    Men, det finns faktiskt de som tänker längre än näsan räcker. Helsingborgs Dagblad (och förutsätter jag då också Sydsvenskan) sätter faktiskt rubriken: – ”Flygets passagerare kan inte åka på en räkmacka.” på sin ledare. Ibland förvånar dom med att faktiskt tänka längre än den där näsan räcker. https://www.hd.se/2017-03-15/flygets-passagerare-kan-inte-aka-pa-en-rakmacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s