Folkets makt

» Man får inte ge upp.

I flera länder har stora folkliga protester uppenbarligen skrämt upp de styrande. I exempelvis Iran har folkliga protester mot prästerskapets hänsynslösa styre nu uppenbarligen fått viss effekt. De protester som skett har slagits ner med hänsynslösa metoder. Många iranier har fått offra livet för att tala om för det styrande prästerskapet att dom inte längre ställer upp på hänsynslösheten.

Det är uppenbart att prästerskapet i Iran har blivit uppskrämda av de intensiva protesterna. I en förhoppning om att få stopp på protesterna innan deras egen makt blir hotad så har det nu antytts att den s.k. Moralpolisen ska upplösas. Det har också antytts att de mycket rigorösa reglerna för hur kvinnor ska klä sig kan liberaliseras. Förhoppningen bland det styrande prästerskapet är naturligtvis att genom att ge efter på mindre områden som inte hotar deras makt så ska man få stopp på protesterna. Tror ni att iranierna nöjer sig?

Kina upplever idag de mest intensiva protesterna sedan upproret vid bland annat Himmelska Fridens Torg i slutet av 80-talet. Protesterna inriktar sig främst mot de rigorösa nedstängningarna av samhället som görs i jakten på Corona-virus. Nedstängningar som befolkningen i Kina upplever som ett direkt hot mot deras försörjning och liv. De intensiva protesterna verkar göra det styrande kommunistpartiets ledarfigurer nervösa. Dom känner nog att deras maktposition kan hotas om protesterna fortsätter. Alltså framförs det nu att det kanske är dags att lätta lite på de rigorösa nedstängningarna som isolerar människor i sina hem i veckor. Förhoppningen är naturligtvis att protesterna ska ta slut om man får igenom några av sina krav. Men samtidigt kan ledargarnityrets makt bestå. Tror ni att kineserna nöjer sig?

Fast i Svenska Dagbladet oroas man över att Kina sätter ekonomin före folkhälsan!

Lästips:
Oklart utspel om moralpolisen: Det är ormen som viskar i våra öron. – Dagens ETC
Solidariska protester borde ge Xi Jinping en rejäl huvudvärk. – Dagens ETC
Expert: Xi sätter landets ekonomi före folkhälsa. – Svenska Dagbladet

1 kommentar

Under Demokrati

Ett svar till “Folkets makt

  1. Ping: Folkets makt - Bloggfeed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s