Vårt klassamhälle

Våra olika samhällen: I söndags skrev jag om SJ:s ordförande Jan Sundling som i brott mot alla gällande regler fått utbetalt miljonbelopp i dubbla ersättningar. Men där man från Regeringen nu kommit fram till att man inte kan kräva att han betalar tillbaka de felaktigt dubbelt utbetalda pengarna. Och jag kunde konstatera att vi behandlas olika. Ju högre upp på stegen, desto förmånligare behandling rent allmänt. Och ju längre ner på stegen desto större krav ställs på oss. I Fria Tidningen läser jag en bra jämförelse. Gymnasieelever som fått för mycket i ersättning pga olovlig frånvaro ska få pengarna avdragna på nästa utbetalning utan någon byråkrati. Återbetalning gäller helt enkelt och inget annat. – ”Om du fått pengar som du inte har rätt till för att du skolkat, måste du betala tillbaka dem. När det är möjligt drar vi pengarna från dina kommande utbetalningar” meddelade CSN. Men Jan Sundling måste också ha ”skolkat” från sitt jobb på departementet. Han kan ju inte ha hunnit jobba där halvtid, som han hade lön för, om han dessutom suttit i mer än en handfull styrelser (årsarvode ca 1 miljon kronor) och själv uppger att han bara jobbar en halvtid sammanlagt. Det hade väl bara varit att dra de felaktiga beloppen? Men så behandlar man inte de som är högst upp på trappstegen.

RadiolaRadions dödsstöt: För en tid sedan meddelade våra ansvariga politiker, dvs moderata Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, att den svenska radion skulle digitaliseras. En gång i tiden flyttade våra inrikes radiosändningar från att vara AM-sändningar på mellanvåg och långvåg till FM-sändningar på UKV-bandet. Under en mycket lång följd av år skedde sändningarna sedan parallellt. Och nu är det alltså dags igen, nu ska det hela digitaliseras och alla våra radioapparater blir värdelösa. Och nu framkommer det också (Dagens Media och Resumé) vad som kanske är huvudmotivet. Den kommersiella radion ska kunna bli rikstäckande. Det som en gång, när det infördes, hette ”lokal kommersiell radio” och där tanken var olika lokala radiostationer finansierade med reklam. Men så har det inte blivit så mycket av. Det har blivit samma ”program” runt om i landet. Och det är alltså det som nu är skälet till digitaliseringen, det ska förenklas för den rikstäckande reklamradion. – ”Övergången från analog till digital radio bör vara marknadsdriven, där staten stödjer genom att skapa förutsättningar”! Den stora frågan är om det hela snarare innebär dödsstöten för etersänd radio? I dag har vi tiotals miljoner radioapparater i våra hem, som alla blir värdelösa. Det är klockradion, det är bilradion, det är den lilla transistorradion på köksbordet, det är den lilla bärbara CD-radion osv. Alla blir helt värdelös på några år och vi tvingas köpa helt nya apparater – som med största sannolikhet blir dyrare. Kommer vi att göra detta – eller helt enkelt slopa eterradion som medium?

Amerikanskt våld: Apropå den vite amerikanen George Zimmerman som sköt ihjäl den obeväpnade svarte Trayvon Martin men helt friades eftersom han ju sköt i ”självförsvar” så kanske man ska påpeka att det varje dag skjuts ihjäl 32 amerikaner.

Lämna en kommentar

Under Högeralliansen, Radio & TV, Samhällsklyftor, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s