En tidig julklapp till Ebba Busch

» Hon kan behöva den.

Det är idag exakt en månad kvar till Julafton. Det är verkligen dags att börja fundera över det där med julklappar till vänner och bekanta. Jag har nu i varje fall bestämt vad jag ska ge till Ebba Busch. Hon ingår inte i begreppet vänner vill jag påpeka. En kartong minne och anständighet!

Före valet tillhörde Ebba Busch de som ihärdigast utlovade ett elprisstöd. Ett elprisstöd som man lovade skulle vara klart och igång från 1 november. Här nere i Skåne är det många som är anslutna till ett naturgasnät och alltså värmer sina hus med gaspannor. När man från partierna i den Brunblå sörjan i valrörelsen utlovade ett stöd från 1 november för höga elpriser ställdes frågan direkt till dessa politiker om detta då också skulle innefatta ett stöd till de som värmer upp med naturgas. Jodå, fick man till svar. Det ska även omfatta de som eldar med naturgas!

Nu har nu dessa politiker kommit till makten och kan uppfylla sina vallöften. När det gäller elprisstödet så blev det inte så mycket med det. ”Vi” som fått stora elräkningar ska i varje fall få en återbetalning av delar av det vi betalt under det senaste året. Pengar som kanske hinner betalas ut någon gång efter nyår. Men det där stödet från 1 november kan vi se i himlen efter.

Men till gaskunderna har det blivit noll och intet. Ebba Buschs löfte blev värdelöst när det blev dags att uppfylla vallöftena. Hon kan verkligen behöva en extra förpackning minne!

Här i Skåne har Ebba Busch avböjt ett erbjudande om att komma till Skåne och förklara sig. Det är det moderata regionrådet Carl Johan Sonesson som skickat en inbjudan till Ebba Busch att besöka Skåne. Men som sagt, Ebba Busch har inte tid att åka till Skåne:

– ”Skåningarna behöver inte fler politiker som dricker kaffe utan som levererar akut elstöd.” Det är hennes kommentar.

– ”Ebba får gärna benämna mig som en kaffedrickande politiker om hon tycker det är kul med den typen av retorik men personligen tycker jag att det är väldigt arrogant och oseriöst sätt att bemöta min kritik i en viktig fråga” är Carl Johan Sonessons svar.

Ska vi enas om att vi blandar i lite anständighet i julklappen till Ebba Busch? Kanske lite moral också?

För övrigt kan vi notera att Ebba lyckats med sin strategi. Hennes fixering vid kärnkraft börjar nu få effekt. Investeringarna i vindkraft i Sverige har i princip tagit tvärstopp. Ebba fick ju glädjefnatt när Uniper i Sverige deklarerade att man ville bygga ny kärnkraft i Barsebäck. Att man samtidigt sade att man ville bygga vindkraft osv där också lyckades Ebba förtränga. Sedan drog ju Unipers moderbolag i Tyskland ner rullgardinen när man deklarerade att det blir ingen ny kärnkraft. Varken i Sverige eller på andra håll!

Men, Ebbas fixering vid kärnkraft står kvar. En fixering som ju innebär att riskerna för elbrist ökar kraftigt. Om elbristen ska lösas med kärnkraft kommer det ju att ta tid. Stoppar investeringarna i vindkraft (som kan finnas på plats mycket snabbare) så ökar risken för elbrist.

Finlands rekordförsenade nya kärnkraftverk Olkiluoto 3 blir ännu mer försenat kan vi notera. I Frankrike använder man uttrycket ”tvärstopp” för den franska kärnkraften. Frankrike är ett av de länder som är mest beroende av kärnkraft för elproduktionen. Men fransk kärnkraft har enorma problem. Reaktorer som inte fungerar och andra reaktorer som har stor brist på kylvatten pga den hetta och torka som drabbat Frankrike. Risken för elbrist i Frankrike är överhängande.

Jag såg en liten notis i Ny Teknik som berättar om virus som hittats i den sibiriska permafrosten och som återupplivats. Det äldsta är tydligen 48.500 år gammalt. Våra förfäder Neandertalarna dog ut för ungefär 30.000 år sedan. Det är alltså ett långt tidsperspektiv. Vi kan fundera över dessa tidsperspektiv när vi funderar över vilka civilisationer som bebor vår värld om 100.000 när det radioaktiva avfall från kärnkraften som vi ska gräva ner och gömma undan äntligen är ofarligt.

Skicka ett paket minne och anständighet (med en dos moral) till Ebba Busch i julklapp

Läs:
Busch nobbar besök i energikrisens Skåne. – Expressen
Motvind för vindkraften när kommuner säger nej. – Sveriges Radio
Då kan Finlands nya kärnreaktor vara igång. – Sveriges Radio
Tvärstopp för kärnkraftverk – Frankrike varnar för elbrist i vinter. – Ny teknik
Ett 48 500 år gammalt virus från Sibirien har återupplivats. – Ny teknik

1 kommentar

Under Ebba Busch

Ett svar till “En tidig julklapp till Ebba Busch

  1. Ping: En tidig julklapp till Ebba Busch - Bloggfeed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s