Om politiker och löften

Lita på politikerna: Statsvetaren Elin Naurin vid Göteborgs Universitet har forskat i hur våra politiker håller sina löften. Och en hel del av er som gått på myten om att man inte kan lita på politiker blir nog förvånade. Elin har granskat vallöften under perioden 1994-2006 och sedan granskat i vilken utsträckning som de svenska regeringarna har hållit sina löften. Och surprise! I allmänhet så genomför dom faktiskt vad dom lovat. Socialdemokratiska regeringar leder genom att ha genomfört 80% av vad man lovat medan Högerregeringar ligger lite efter med 76%. Och det är ju bra tycker jag. Politikerna menar vad dom säger och håller vad dom lovat. Jag tror att man får acceptera att förhållanden kan ändras (eller att minoritetsregeringar inte kan få majoritet för sina förslag) så att allt inte kan genomföras. Däremot talar politikerna inte alltid om varför dom vill genomföra något och vilka effekter det kommer att få. När Moderaterna lovar att sänka skatten så har dom också för avsikt att göra detta till exempel. Vill man genomföra Jobbskatteavdrag för att gynna de som jobbar så stämmer detta, men det är bara halva sanningen. Den andra delen, att syftet är att öka klyftorna mellan de som jobbar och de som inte kan jobba, håller man tyst om. Att man vill gynna de som jobbar berättar man, att man vill straffa de som blivit sjuka, förlorat sitt jobb eller blivit gamla talar man tyst om. Men politiker håller faktiskt vad om lovar!

Dagens skratt: Det måste vara det jag fick när jag i dag (lite försenat), läste gårdagens huvudledare i Svenska Dagbladet. Under rubriken Köksbordslibretto utan dynamik försöker Maria Ludvigsson, något förenklat, sprida den Moderata myten om att ju mer man sänker skatterna desto mer får Staten in i skatteintäkter. Dom ”Dynamiska Effekterna” är nämligen något övernaturligt som Moderater och andra Högermän och dito kvinnor alltid hävdar ska lösa alla problem. Det är väl dessa dynamiska effekter som också gör att min 92-åriga mamma får det mycket bättre i år trots att pensionen sammanlagt går ner med 32 kronor i månaden efter skatt. Att det inte blir ännu värre är tack vare pensionen från SPV efter min pappa som faktiskt går upp och kompenserar för den kraftiga sänkningen av den statliga pensionen. Det är tur att mamma och pappa tillhörde den sparsamma generationen så att hon nu har ett sparkapital att kompensera med. Men hon tillhör ju ”Homo bidragus” som vår Moderata Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson för några år sedan förolämpade alla de som byggt upp vårt samhälle med, genom att kalla den äldre generationen för just detta. Jag litar nog mer på mamma än på Maria Ludvigsson och Ulf Kristersson, som uppriktigt sagt kan dra åt skogen!

Syriens flaggaLite siffror: Med anledning av den pågående Genève-konferensen i Montreux kanske lite siffror att jämföra med kan vara spännande. Man uppskattar att cirka 6,5 miljoner syrier befinner sig på flykt inom Syrien. 2,5 miljoner befinner sig på flykt i andra länder. 866.000 finns i Libanon, 576.000 finns i Jordanien, 565.000 finns i Turkiet, 211.000 finns i Irak, 149.000 finns i Egypten och resten av Nordafrika. 24.000, dvs 1% av de som flytt landet är de som utgör den ”massiva invasionen” av syriska flyktingar till Sverige. Gå och dra ett mögligt täcke över er Sverigedemokrater! Enligt rykten ska regering och opposition faktiskt ha pratat med varandra i dag under konferensen. Jätteframsteg!

Besvikna Sverigedemokrater: Det är ju inte så länge sedan som ett antal ledande Sverigedemokrater hävdade att Koranen försvarade våldtäkt. Att våldtäkt helt enkelt var ett inom Islam accepterat sätt att straffa kvinnor. Lite mer sansade experter försökte förklara att SD:s islamofober pratade smörja. Våldtäkt är inte accepterat inom någon religion, men förekommer trots detta på de flesta håll i världen. Men det köpte naturligtvis in islamofoberna inom SD, som läser Koranen som f-n läser Bibeln – där det ju också står en massa gammal smörja. Fast jag har inte hört några kommentarer från islamofoberna inom SD efter de senaste uppmärksammade våldtäkterna i Indien. Senast hade ett lokalt byråd dömt en 20-årig kvinna till att gruppvåldtas av 13 män för äktenskapsbrott. Men det var väl i Koranen så’nt förekom? Vidrigheter förekommer tyvärr överallt, inom alla religioner och samhällen.

Lämna en kommentar

Under Flyktingmottagande, Högeralliansen, Indien, Moral, Pensioner, Politikerförakt, Samhällsklyftor, Skatter och ekonomi, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Syrien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s