Uffe och Tobbes fiasko

» Men det är egentligen bara bra.

Den svenska anslutningen till militäralliansen NATO verkar dröja. Det står nu helt klart att Mr Erdogan of Turkey lagt den svenska ansökan i backen för ”tittar vi på en annan dag” samtidigt som han deklarerat att nu är det dags att släppa in Finland. Det är också uppenbart att även Orbán i Ungern siktar in sig på att göra på samma sätt. Dvs de två länder i NATO som ännu inte godkänt den svenska och finska ansökan kommer nu att godkänna Finlands ansökan, men Sverige får stå kvar ute i farstun bugande med mössan i handen och vänta.

Ulf Kristersson och Tobias Billströms ständiga eftergifter och knäkrypande inför mr Erdogan of Turkey har inte hjälpt. Jag skulle snarast tro att det har stjälpt! Ju mer Uffe och Tobbe har försökt ställa in sig genom eftergifter desto mer inser Mr Erdogan of Turkey att han kan kanske få ut ännu mer. Trots alla eftergifter så har man bara ökat kraven. Krav som är helt omöjliga att uppfylla för en demokrati. Men det förstår inte Mr Erdogan of Turkey.

Det är bara för Sverige att inse och förstå hur verkligheten ser ut. Det är faktiskt ingen katastrof! Vill NATO att Sverige ska följa Finland in i NATO så får faktiskt NATO:s ledning tala klarspråk med Mr Erdogan of Turkey och Orbán i Ungern. Ge dom en rejäl spark i r-ven och göra klart för dom att det är dags att sluta tramsa sig om dom själva vill fortsätta vara någorlunda respekterade medlemmar.

Jag har sagt redan från början att jag inte förstår varför Sverige så gärna vill gå in i en organisation där vi förbinder oss att militärt stödja länder som Turkiet och Ungern. För det är ju det som det hela handlar om. Dvs att man gemensamt ställer upp för varandra. Det är inte bara andra NATO-länder som lovar att hjälpa oss, vi lovar också att hjälpa till exempel Turkiet och Ungern.

För NATO är ett svenskt (och finskt) medlemskap av största vikt. Genom Sveriges och Finlands anslutning får NATO mer eller mindre fullständigt kontroll över Östersjön. Något som är av största vikt för NATO vid en eventuell konflikt med Ryssland.

Däremot anser jag inte att Finland och i ännu mindre utsträckning Sverige egentligen hotas av någon militär konflikt med Ryssland. Moskva har i princip sedan efter 2:a världskriget velat se till så att det finns en buffert mellan dåvarande Sovjetunionen och väst. Den bufferten var de s.k. Warszawapaktsländerna. Man var från Sovjetunionen villig till mycket för att se till att dessa stater blev kvar inom den buffert man hade och skyddade Sovjetunionen. När sedan Sovjetunionen föll samman och de östeuropeiska staterna gjorde sig fria och i princip anslöt sig till väst fick istället de gamla Sovjetrepublikerna bli denna buffert mot väst. Nu blev det istället dessa stater som Ryssland var villiga till stora uppoffringar för att bevara som buffert. Det är t.ex. detta vi nu ser i Ukraina. Försvinner Ukraina in i väst försvinner denna skyddsbuffert.

Vi kan tycka hur illa vi vill om Ryssland och dess politik, men verkligheten är den att man i Ryssland känner sig hotade från NATO (rätt eller inte) och är villiga till stora uppoffringar för att, som man ser det, skydda sig själv.

Men, Sverige (och Finland) har aldrig av Ryssland setts som denna buffert på samma sätt. Vi är alltså inte på samma sätt hotade av ryska angrepp som vi tror. Vi har inte heller de konflikter med Ryssland som många grannländer har, dvs med rysktalande minoriteter som bor i gränsområdena. Rysktalande minoriteter som, berättigat eller inte, känner sig vara diskriminerade i sina länder bara för att dom är ryssar. Fakta är ju att i t.ex. baltiska stater lever stora ryska minoriteter som statslösa. Eftersom dom inte talar rätt språk kan dom inte bli medborgare. I många länder får man inte undervisa på sitt eget minoritetsspråk i skolan. Och så vidare. Förhållanden som kan utgöra svepskäl för ryska aktiviteter, för att ”skydda ryssar”.

Vi har INTE dessa konflikter!

Vill man hårdra det hela kan man nästan hävda att vår säkerhet försämras av ett NATO-medlemskap. Vid en stor konflikt mellan Ryssland och NATO blir vi en del av Rysslands fiender. Som alliansfria skulle det finnas en möjlighet att stå utanför om vi vill detta. Skulle Ryssland trots detta gå till angrepp så skulle inte NATO låta detta ske utan att ingripa eftersom det skulle vara till stor nackdel för NATO:s ställningar.

I korthet. Ett svenskt NATO-medlemskap är mycket viktigare för NATO:s säkerhet än för Sveriges säkerhet. Men ett svenskt medlemskap innebär att vi förbinder oss att militärt ställa upp för t.ex. Turkiet och Ungern!

Läs:
Svenska Natoprocessen: Blir Ungern ett nytt Turkiet? – Dagens Nyheter
Splittrad bild av Sverige i Ungern. – Dagens Nyheter
Erdogans besked en kalldusch för Sverige. – Svenska Dagbladet
Erdogans trixande med Sveriges Nato-ansökan gynnar bara Putin. – Olle Lönnaeus i Helsingborgs Dagblad
Lyssna noga på Nato-chefen! – Lennart Aspegren i Magasin Para§raf

1 kommentar

Under NATO

Ett svar till “Uffe och Tobbes fiasko

  1. Ping: Uffe och Tobbes fiasko - Bloggfeed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s