Kommunpolitik är spännande

» I varje fall ibland.

Med jämna mellanrum händer det spännande saker i kommunalpolitiken. Händelser som faktiskt kan vara talande för mycket även utanför den egna kommunen. Jag råkade se några sådana händelser i Skåne som jag tänkte ha lite korta funderingar över.

I. Höör. Höörs kommun ligger ganska exakt mitt i Skåne. Här bor lite drygt 17.000 innevånare. Mindre än 1.000 fler än i min egen hemkommun Åstorp som vid årsskiftet hade 16.394 innevånare. Höörs kommun styrs av en minoritet bestående av de fyra gamla Högerallianspartierna, alltså Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Vilket väl inte kan vara så svårt eftersom de båda andra större partierna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, knappast lär ha så lätt för att ena sig. Men det har tydligen uppstått en rejäl fnurra på tråden mellan det ledande partiet Moderaterna och den enda lokala tidningen med redaktion på orten, dvs centerpartistiska Skånska Dagbladet. Moderata kommunalrådet Johan Svanberg och andra ledande moderater som Jessica Falk tycker tydligen att man i princip ska bojkotta tidningen. – ”De saknar helt etik och moral” säger man om Skånskan och tycker inte att dom sätter de rubriker på artiklarna som eftersträvas. Tänk så hemskt, man granskas tydligen av pressen och den lokala centertidningen fungerar inte som megafon för styret. Synd om dom!

II. Örkelljunga. Örkelljunga kommun ligger i nordvästra Skåne precis som min egen hemkommun Åstorp. Örkelljunga är dock både större och mindre än Åstorp. Klart större ytmässigt, men innevånarmässigt klart mindre med drygt 10.000 innevånare. Kommunen styrs av Sverigedemokraterna och Moderaterna. Kommunen är nu på väg att få en folkomröstning på nacken. I valfrihetens namn vill kommunen nämligen avskaffa ett kommunalt alternativ när det gäller den personliga assistansen till de som är berättigade till detta enligt LSS. Ett förslag som inte bemöttes med glädje bland de som är berörda. Man började samla in namnunderskrifter för att kräva en folkomröstning med krav på att behålla kommunen själva som ett alternativ i valfrihetens namn. Enligt de regler som finns måste kommunfullmäktige ta upp frågan om en folkomröstning om 10% av innevånarna kräver detta. Om inte minst 2/3-delar av fullmäktige sedan säger Nej så måste man genomföra en folkomröstning. Man samlade in många fler namnunderskrifter än vad som krävdes. Kommunen har sedan gallrat bort dubletter och andra underskrifter som inte kunde godkännas. Men antalet underskrifter ligger fortfarande långt över gränsen så nu börjar man bli oroliga. Hela oppositionen verkar nämligen stödja en folkomröstning och då har man inte den 2/3-majoritet som krävs för att stoppa kravet. Nu ska man som en sista utväg skicka listorna till Skattemyndigheten med en förhoppning att tillräckligt många inte ska vara rätt folkbokförda. Troligtvis blir det en folkomröstning, om man inte istället drar tillbaka sitt korkade förslag…

III. Sölvesborg. En annan kommun som hotas av en folkomröstning är Sölvesborg. Sölvesborg ligger i Blekinge, men precis vid gränsen till Skåne. Sölvesborg har drygt 17.000 innevånare och är drygt 1.000 innevånare större än min egen hemkommun Åstorp. Sölvesborg är ju SD:s Jimmie Åkessons hemkommun och skyltfönster och styrdes förra mandatperioden av Jimmies f.d. sambo Louise Erixon med SD tillsammans med Moderaterna och ett lokalt parti. Men efter valet 2022 hade man från Moderaterna tröttnat på Sverigedemokraterna och Louise Erixons maktfullkomlighet och en ny majoritet bildades av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centern och ett lokalt parti. Något som fick Sverigedemokraterna att helt tappa fattningen. Man förlorade Makten i sin egen mönsterkommun! Nu har man dragit igång insamlandet av namnunderskrifter för att kräva en folkomröstning om det faktum att det nya styret med M och S utökade antalet heltidskommunalråd från 1 till 2 genom att M och S tillsatte vardera ett kommunalråd. Något som naturligtvis var en del av överenskommelsen mellan de båda stora partierna. Men enligt SD är detta totalt vansinne, alltså har man börjat samla namnunderskrifter för att kräva en folkomröstning i frågan.

IV. Åstorp. Och det är nu vi kommer till min egen hemkommun Åstorp. Och det är nu en del polletter kanske trillar ner varför jag berättat om kommunernas storlek. Sölvesborgs kommun är alltså drygt 1.000 innevånare större än mitt eget Åstorp. I Sölvesborg är alltså SD så upprörda över att det nya styret utökat antalet kommunalråd från 1 till 2 för att dela upp förmånerna mellan de båda större partierna (S + M) att man dragit igång namninsamling för att kräva en folkomröstning som ska stoppa denna skandal. Kan ni gissa vad som hände i mitt eget Åstorp efter valet? Jo, SD och M kom överens om att ta över styret och i överenskommelsen ingick att utöka antalet heltidsanställda kommunalråd från 1 till 2 så att båda partierna fick ett kommunalråd! I Sölvesborg som är större är detta alltså skandal, men i Åstorp som faktiskt är lite mindre är det helt OK – eftersom en av dom är sverigedemokrat! Vi i oppositionen i Åstorp har inte krävt någon folkomröstning även om vi varit kritiska till utökningen. Men vi inser att det är en förutsättning för överenskommelsen mellan SD och M.

V. Hässleholm. Man kan bli osams inom styret också. Så låt oss avsluta med Hässleholm här i Skåne som är klart större än de kommuner vi haft uppe innan. I Hässleholm bor drygt 52.000 innevånare och styrs av SD+M+KD om jag förstått det hela rätt. Men det har uppstått en rejäl fnurra på tråden sedan SD:s kommunstyrelseordförande Hanna Nilsson kallade en ledande moderat för: – ”Det dumma helvetet.” Hon gick samtidigt också till attack mot kommunens tjänstemän. Samarbetspartnerna M och KD är mycket kritiska och kräver av SD att något görs. Det som hänt än så länge är att Hanna Nilsson blivit sjukskriven. Titta också på det här inslaget på SVT:s regionala nyheter om hur ovan nämnda Hanna Nilsson (SD) försöker anlita Vikingabyn utanför staden som torpeder. Jag är ganska säker på att vi kommer att höra mer innan man lyckats pussla ihop det här samarbetet igen.

Läs:
M-topp till hårt angrepp mot Skånskan: Saknar helt etik och moral. – Skånska Dagbladet
Det vore hemskt om kommunalrådet fick diktera rubrikerna i lokaltidningen. – Skånska Dagbladet
Namninsamling granskas av Skatteverket. – Helsingborgs Dagblad
Vill ha lokal folkomröstning – namninsamling pågår. – Marcus Oscarsson blogg
Hemlig inspelning av SD-toppen får styret att svaja. – Dagens Samhälle
SD-topp i Hässleholm anklagas för att ha försökt anlita ”vikingar” som torpeder. – SVT Skåne

1 kommentar

Under Skåne

Ett svar till “Kommunpolitik är spännande

  1. Ping: Kommunpolitik är spännande - Bloggfeed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s