Snart är juni månad slut

» Mindre glada miner hos Sverigedemokraterna.

Sveriges Radio har publicerat sina nya siffror från den väljarbarometer som Indikator Opinion gör för Ekot. Om vi jämför med förra månadens undersökning så har vi två förlorare, Sverigedemokraterna (-3,9) och Socialdemokraterna (-2,1). De tre stora vinnarna är Miljöpartiet (+1,7), Vänsterpartiet (+1,6) och Centerpartiet (+1,2). I kampen mellan blocken så ökar de fyra Rödgröna partierna sitt försprång till 53,4% (+2,4) medan de fyra Brunblå partierna tappar till 45,2% (-1,9). Vi kan väl glädjas åt att det ser bra ut!

Vi kan också göra en jämförelse med förra valet 2022. Vi ser då att det finns tre partier i princip som fått ökat stöd, Vänsterpartiet (+3,1), Miljöpartiet (+2,1) och Socialdemokraterna (+0,7). Fyra partier har tappat stöd sedan valet, Sverigedemokraterna (-1,9), Kristdemokraterna (-1,6), Centerpartiet (-1,4) och Liberalerna (-0,9). Moderaterna får sägas stå stilla (+0,1).

Så här ser siffrorna ut med partierna i storleksordning. Inom parentes () förändring sedan förra månaden och mellan snedstreck // förändring sedan valet 2022. Studera och njut:

Socialdemokraterna  31,0%  (-2,1) /+0,7/
Moderaterna  19,2%  (+0,9) /+0,1/
Sverigedemokraterna  18,6%  (-3,9) /-1,9/
Vänsterpartiet  9,9%  (+1,6) /+3,1/
Miljöpartiet  7,2%  (+1,7) /+2,1/
Centerpartiet  5,3%  (+1,2) /-1,4/
Liberalerna  3,7%  (+0,6) /-0,9/
Kristdemokraterna  3,7%  (+0,5) /-1,6/

Jag såg att Jimmie Åkesson deklarerat att efter nästa val så är antingen Sverigedemokraterna ett regeringsparti eller också är man i opposition. Ett ultimatum som nog inte tagits emot allt för glatt av de övriga Tidöpartierna. Moderaterna kan glädjas åt att man nu passerat och blivit större än SD i varje fall. Inom stora delar av Liberalerna är det nog ett ultimatum som möts med ett liknande ultimatum från Liberalerna. Är SD med i en regering så är Liberalerna ett oppositionsparti. Jag såg dock att Torkild Strandberg, Liberalernas starke man i Landskrona, inte tar avstånd från en regering med SD. Det förvånar dock inte.

Hur som helst så ser det ju ut som om väljarna löser det problemet år oss. Jag kan nästan erkänna att jag känner en viss skadeglädje över Sverigedemokraternas ras i opinionen. Det håller inte i längden att skylla allt på ”massinvandring”. Kanske är det allt fler svenska väljare som träffat en invandrare och kommit underfund med att det var ju en riktigt trevlig person som är precis som vi och vill skapa ett bra liv för sig och sin familj.

Läs:
Nya siffror: Stödet för Sverigedemokraterna sjunker. – Sveriges Radio
♥ ♥ ♥ ♥ ♥


» Vi har vunnit – eller ska vinna?

För några dagar sedan deklarerade med stolthet vår statsminister Ulf Kristersson (M) och vår finansminister Elisabeth Svantesson (M) att nu hade vi vunnit striden mot inflationen. Inflationen var bekämpad hävdade de två i en debattartikel.

Idag har Riksbanken beslutat att lämna den svenska styrräntan oförändrad på höga 3,75%. Men prognosen för framtiden är mer optimistisk så man planerar nu för 3 små sänkningar under resten av året istället för tidigare planerade 2. Men i Riksbankens bedömningar så är tydligen striden mot inflationen inte vunnen, men är kanske på väg att vinnas.

Vem ska vi lita på? Riksbanken eller Uffe och Elisabeth?
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Snart är juni månad slut

  1. Ping: Snart är juni månad slut - Bloggfeed

Lämna en kommentar